Готовина зове Србе, а власти коче

index.hr
Готовина зове Србе, а власти коче

Загреб - "Док Готовина позива избјегле Србе да се врате, власти на разне начине опструишу повратак и реинтеграцију Срба", упозоравају из Српског демократског форума.

Вељко Џакула из СДФ каже да, откако је у јануару почела наплата казни за необрађено пољопривредно земљиште, на удару инспекција су искључиво Срби повратници, преноси Index.hr

Само у општинама Двор и Костајница око сто српских повратника због необрађене земље очекује 500 куна прекршајне казне. Ту је проблем и више од стотину тужби ради поврата новца за обнову кућа које су још празне.

Џакула оптужује Владу, али и Српско народно веће да нису спречили етнички облик дискриминације, пише Index.hr.

"Он је неприхватљив и мора се под хитно зауставити, јер порука је врло лоша. Вратите се у Хрватску. Кад се вратите, немате право на рад. Ако не живите у кући, морате вратити новац за обнову куће. Ако не обрађујете земљу, онда морате платити казну. Док је пракса да су многи у Хрватској добили подстицаје, а да нису уложили, нити су вратили средства", рекао је Џакула.

СДФ ће од хрватске Владе тражити да се та подручја изузму из нацрта Закона о пољопривредном земљишту, који је тренутно у првом читању.

Биће тражене и субвенције за враћање парцела у функцију како би се сви избjегли Срби могли вратити и живjети од свога рада, преноси хрватски портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана