Готовина тужио САД

Агенције
Готовина тужио САД

Вашингтон - Хрватски генерал Анте Готовина затражио је судским путем да САД скину његово име са листе "посебно означених особа".

Готовина је пред америчким Федералним судом поднио тужбу против Министарства финансија, Канцеларије за контролу стране имовине и два висока званичника Министарства финансија.

Он тврди да је његов статус "посебно означене особе" незаконит и да му наноси штету, попут економских санкција, пренио је информативни сервис "Кортхаус".

Готовина тврди да америчка Канцеларија за контролу стране имовине није одговорила на захтјеве да његово име буде скинуто са листе "специјално означених особа".

Ова канцеларија задужена је за провођење америчких економских и трговинских санкција против страних држава и појединаца.

Готовина /58/ је 2001. године оптужен пред Хашким трибуналом за ратне злочине и злочине против човјечности почињене над српским цивилима.

Он је ухапшен на Канарским острвима 2005. године. Касније је осуђен на 24 године затвора, али му је Апелационо вијеће Хашког трибунала у новембру 2012. године укинуло казну и ослободило га.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана