Готовина тужио САД, а с њима ради

Танјуг
Готовина тужио САД, а с њима ради

Загреб - Анте Готовина, кога је хашки трибунал ослободио кривице за ратне злочине", води правну битку са администрацијом САД, тражећи скидање с "црне листе".

Отуда је, како пише Јутарњи лист, необична вијест да је његова фирма управо од САД купила нови брод туноловац.

Готовина је од Стејт департмента затражио да буде скинут са својеврсног пописа људи са којима је америчким држављанима забрањено да тргују, сарађују, помажу им или обављају било коју врсту међународне финансијске трансакције.

Међутим, хрватски лист пише да је ових дана фирма Пелагос нет фарма д.о.о., у власништву генерала Готовине, за три милиона куна купила нови брод туноловац и то баш из САД, из савезне државе Алабаме".

Готовина је, аргументирајући зашто би га требало скинути са листе "непожељних", навео да због те ситуације трпи економску штету. Чини се, ипак, наводи овај хрватски дневник, да Готовина са САД-ом успјешно послује.

Готовина је, подсјећа се, на "црну листу" стављен 2003. године, а њоме управља савезни Биро за надзор иностраних финанцијских средстава. Премда је Готовина већ дуже вријеме слободан човјек, Американци га и даље држе на листи, због чега је генерал против Бироа повео поступак пред судом у Вашингтону.

Позивајући се на изворе блиске адвокатском тиму генерале Готовине, лист сазнаје да они сматрају да Готовинино присуство на листи није препрека за пословање његове компаније која се бави ловом на туне.

Он се, наиме, на листи налази као физичка особа, а брод је купила правна особа, његова фирма Пелагос нет фарма. Нема никакве препреке да правна особа послује с америчким држављанима", рекао је неименовани саговорник листа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана