ГОНГ тражи отварање Марковог трга; Пленковић пита да ли су пали с Марса

Танјуг
ГОНГ тражи отварање Марковог трга; Пленковић пита да ли су пали с Марса

ЗАГРЕБ Три године од пуцњаве испред зграде Владе у Загребу, Марков трг је ограђен и приступ грађанима и туристима није дозвољен, па је нестраначко удружење ГОНГ затражило од Уставног суда да испита уставност ове одлуке, а премијер Андреј Пленковић каже да има утисак да су, како је навео, "сви пали с Марса" и да су заборавли на терористички напад.

У ГОНГ-у се позивају на Устав и кажу да свако ограничење слободе и права мора бити сразмјерно природи потребе за ограничењем у сваком појединачном случају.

"С овом оградом која заправо само прави паркинг од трга, ограничена су уставна права на кретање и на слободно окупљање грађана. Ми у ГОНГ-у волимо рећи да су се оградили од демократије”, рекла је Сања Павић из ГОНГ-а.

У Загребу је на власти коалиција Можемо, али градоначелник Томислав Томашевић каже да је немоћан. Томашевић истиче да је парламентарни клуб ове коалиције у сабору већ тражио да се Марков трг отвори.

Безбједносни аналитичар Боно Марјановић, међутим, сматра да од захтјева ГОНГ-а нема ништа, јер је, како каже, у питању безбједност штићених особа и објеката прве категорије.

"Увијек се систем може позвати на варијанту да је то привремено, а то што траје три године, то је друга ствар", рекао је Марјановић, преноси портал загребачке Н1 тв..

Премијер Пленковић је на јучерашњој конференцији за новинаре након посљедње сједнице владе уочи годишњих одмора управо позвао ту варијанту.

“Ја имам утисак као да су сви ти људи пали с Марса, тј. као да заборављају да смо имали терористички напад на Банске дворе. Ако желите да дођете у уред њемачког канцелара Шолца... о чему ми причамо?”, упитао је Пленковић.

С друге стране, премијер и министар одбране у медијима се често хвале да је Хрватска једна од најбезбједнијих земаља Европе, али ограде на Марковом тргу остављају другачији утисак, пише портал.

А, док се Уставни суд не изјасни о захтеву ГОНГ-а, оштећени су највише туристи и грађани, посебно они који долазе, на пример, са Новог Зеланда или из Холандије и не могу  до цркве Св. Марка, једног од загребачких симбиола.

Да је вријеме да ограда буде уклоњења сматрају и грађани, посебно станари Горњег града којима ограда отежава свакодневни живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана