Голоб писао Мишелу и Лајен да се БиХ додијели статус кандидата

Танјуг
Foto: Танјуг

ЉУБЉАНА- Премијер Словеније Роберт Голоб позвао је предсједнике Европске комисије и Европског савјета да се Босни и Херцеговини, на основу испуњавања реалних услова, додијели статус земље кандидата за чланство у ЕУ.

Како је Голоб навео у писму упућеном Урсули фон дер Лајен и Шарлу Мишелу, ЕУ мора да размотри свој дио одговорности за ситуацију у БиХ и нову геополитичку реалност у Европи, пренијела је агенција СТА.

У писму од 8. јула, које је влада данас објавила на Твитеру, Голоб је навео да прије него што добије статус, Босна и Херцеговина мора да донесе закон о Високом судском и тужилачком савјету и Закон о јавним набавкама.

Голоб је напоменуо да би за БиХ било важно да усвоји стратегију реформе јавне управе и акциони план и стратегију за управљање јавним финансијама, како би показала своју опредијељеност за унапређење јавне управе.

"Горе поменуто и спровођење слободних и фер избора у Босни и Херцеговини у октобру 2022. године указивали би на довољну приврженост ЕУ, што би представљало основ за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ до краја ове године, најкасније на Европском савјету у децембру 2022. године", наводи се у писму.

Словеначки премијер напоменуо је да је БиХ прошла кроз период рата који је трајно подијелио њену политику, администрацију и друштво у цјелини и нагласио да би давање статуса земље кандидата ојачало прогресивно и усмјерено понашање.

Додао је да је примарни разлог стагнације БиХ посљедица "супротстављених визија политичких елита" у земљи и "неспремности истих елита да постигну неопходне компромисе како би земља кренула напријед".

Голоб је први пут предложио да се Босни и Херцеговини додијели статус кандидата на самиту ЕУ у јуну, а за то се заложио и предсједник Борут Пахор у писму Мишелу у јуну, позивајући да се статус додијели без услова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана