Голдштајн: Нећу на комеморацију у Јасеновац

Срна
Голдштајн: Нећу на комеморацију у Јасеновац

Београд - Публициста из Хрватске јеврејског поријекла Славко Голдштајн рекао је да, у знак подршке јеврејским општинама у Хрватској, ни он ове године неће отићи у Јасеновац.

 Голдштајн је рекао да одлуку чланова Координације јеврејских општина, који су одлучили да бојкотују централну хрватску комеморацију у Јасеновцу, начелно подржава јер Јеврејска општина Загреб има јаке разлоге да буде незадовољна третманом садашњих власти према Јасеновцу.


"Ја бих написао другачије образложење али се у суштини слажем са тим и такође нећу ићи", навео је за Голдштајн, који је током деведесетих година 20. вијека био отворени противник ауторитарне политике Фрање Туђмана, а 2012. године подржао је иницијативу за укидање саборске комеморације жртава у Блајбургу.

Он је Радио-телевизији Србије изјавио да не би рекао да се у Хрватској ради о ревитализацији усташтва, него ширењу атмосфере у којој Јевреји као такви нису погођени али морају бити забринути "јер се заиста ради о реминисценцијама и рецидивама усташке идологије".

Према његовим ријечима, за овакву одлуку јеврејских општина крива је држава јер није на вријеме консултовала општине и остале националне мањине.

"Сада је до комеморације мање од мјесец дана, а уобичајено је да се консултује барем два, три мјесеца раније да би се саставио дневни ред и протокол комеморације. Ове године је то, међутим, потпуно изостало", истакао је Голдштајн.

Он је поновио да држава јесте и ове године одобрила средства за комеморацију у износу од 500.000 куна /66.600 евра/, колико је одобрено и за комеморацију у Блајбургу.

"Јеврејске општине су тражиле контакте још прије два мјесеца о тој теми. Ја нисам члан те општине него друге заједнице, али их разумијем да су тако реаговали зато се тако приклањам", рекао је Голдштајн.

Представници Јевреја у Хрватској одлучили су да ове године бојкотују централну комеморацију у Јасеновцу, наводећи да хрватска држава ништа не предузима у вези са релативизацијом и ревитализацијом усташтва.

Координација јеврејских општина као разлоге одлуке о недоласку на комеморацију наводи "неслагање с политиком нечињења у односу на измјене постава музеја у Јасеновцу, одгађање именовања Савјета ЈУСП Јасеновац, те дневнополитичка догађања везана уз релативизацију и ревитализацију усташтва".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана