Гњиланска група одговорна за напад на сјеверу Македоније

РТС, Танјуг
Гњиланска група одговорна за напад на сјеверу Македоније

Скопље - Македонска полиција обезбјеђује караулу Гошинце, рекао је телевизији Сител портпарол македонске полиције Иво Котевски.

Он је навео да је за инцидент, према првим информацијама, “одговорна група из Гњилана”, чији је лидер извјесни Џевахир Адеми

Четрдесет наоружаних и маскираних особа с ознакама ОВК заузело је током ноћи полицијску испоставу у македонском селу Гошинце, у близини сјеверне границе земље.

Четири полицајаца који су били на дужности су претучени и везани лисицама, а министарство је напад окарактерисало као “терористички акт”.

Конвој од неколико оклопних возила македонских снага безбједности се запутио ка селу Гошинце, јавља македонска телевизија НОВА. Нејасно је да ли се нападачи још увијек налазе у том селу.

Портпарол полиције Иво Котевски је рекао да је наоружана група са Косова напала станицу, док су четири полицајца била на дежурству.

Косовска полиција је саопштила да није забиљежено кретање сумњивих група или појединаца око македонске границе, преноси Коха диторе.

Медији: Терористички напад или измишљотина Груевског?

Након потврде портпарола македонског МУП-а да је у караулу у македонском селу Гошинце, у општини Липково, прошле ноћи упало 40 наоружаних маскираних особа, највјероватније с Косова, уследили су демантији странака и појединаца да је то само покушај премијера Николе Груевског да скрене пажњу јавности од ескалације политичке кризе у тој држави.

ТВ Нова је са лица мјеста јавила да је у Гошинце поподне пристигло седам-осам оклопних возила, као и два теренска возила ОЕБС-а, те да је то подручје проглашено небезбједним.

Из разлога безбједности је, како се наводи, спречен пролазак неколико новинарских екипа.

Иначе, караула Гошинце налази се изнад Куманова, на граници са Косовом. У непосредној близини је и караула Танушевци, а ријеч је о двијема тачкама које су прве нападнуте 2001. када су чланови ОВК-а на том подручју прогласили слободну територију.

Портпарол македонског МУП-а Иво Котевски потврдио је раније данас да је у селу Гошинце извршен терористички напад, када је 40 маскираних и наоружаних особа са ознакама ОВК неколико сати запосјело караулу у којој су била дежурна четири полицајца.

Напад се, према његовим ријечима, догодио прошле ноћи у 2:30, а након упада наоружаних особа полицајци су разоружани, тројицу су везали, ударали их истовремено снимајући камером, пренио је македонски Фокус.

Нападачи су, казао је Котевски, говорили албански, а један од њих се полицајцима обратио на лошем македонском језику ријечима: “Ми смо припадници ОВК , пренесите свима да не може да вас спасе ни Никола Груевски, ни Али Ахмети, нико не смије да се попне овде јер ће сви да буду ликвидирани”.

Када су, казао је, нападачи отишли, полицајац коме нису биле везане руке је одвезао осталу тројицу колега и заједно су се пјешице спустили у село.

Према првим информацијама МУП-а нападачи су са Косова, а остали детаљи ће бити касније саопштени.

Котевски није желио да каже да ли је караула у овом селу била обезбјеђена, пренијели су македонски медији.

И македонски медији су тај напад окарактерисали као терористички и напад на државне институције.

Такође, преносе, да је косовска полиција званично саопштила да они немају информацију да су наоружани припадници ОВК-а ушли у Македонију са косовске стране.

“Не моземо да потврдимо то”, изјавио је портпарол косовске полиције Баки Келани.

Због погоршане безбјеносне ситуације у Македонији одложено је одржавање фудбалског дербија између Шкендије и Вардара, јавио је портал Спортмедиа. Дерби је требало да буде одржан сутра у Куманову.

А бивши члан Ослободилачке народне армије (ОНА) Абедин Зимбери, који живи у Липковском региону, каже да на том подручју нема никаквих наоружаних лица, објавио је Радио Слободна Европа на македонском језику.

“Ја сам одатле и гледам људе како нормално живе, нема никаквих инцидената”, рекао је Зимбери.

“Овај инцидент о коме извјештавају медији личи на некакав сценарио владе, (премијера Николе) Груевског, као и Министарства унутрашњих послова. Сигурно се планира некакав сценарио како би се пажња грађана скренула са онога што се у Македонији дешава и покушава се да спасе што се спасити да”, рекао је Зимбери.

Тврдим, додао је, да им то неће успијети због тога што грађани не желе рат, желе мир, перспективу, желе да раде, да живе”, рекао је Зимбери.

Да је напад у селу Гошнице извршен с Косова измишљотина Груевског, тврди и приштински портал “Indeksonline”.

Приштински медији, наиме, тврде да је напад у Гошницу измишљотина и, како наводе, покушај македонског премијера да скрене пажњу јавности са политичке кризе која већ дуже време траје у тој држави.

Албанска партија DUI, чланица владајуће коалиције у Македонији, лидера Али Ахметија саопштила је да инцидент у Гошинцу штети агенди Албанаца.

DUI позива грађане да не брину и да не насjедају на провокације, а од надлежних траже да преузму одговорност и да грађанима гарантују безбjедност као и да што брже расвијетле овај случај.

Локално становништво, пак, тврди да за њих инцидент није изненађење пошто се, кажу такорећи целог мјесеца тим крајем “кретала велика група непознатих људи вршећи одређене притиске”.

И приштински Љајм подсјећа да већ одавно најављује могућност формирања “оружаних албанских структура” које би провоцирале македонску полицију и дале јој повод за интервенцију.

На жалост, инцидент који се догодио у селу Гошинце личи на дио таквог сценарија, пише овај дневник.

Због овога, како се наводи, житељи општине Липково треба да се организују и да изолују ове групе прије евентуалне интервенције полиције, пошто ће послије тога настати хаос који тешко да може да се контролише.

Љајм је позвао косовске институције да не дозволе “злоупотребу својих граница и територије, пошто постоје велике шансе да је циљ ових група да изазову сукоб који неће штетити само Албанцима у Македонији већ и имиџу Косова као државе”.

Лист апелује и на представнике међународне заједнице да предузму све да не дозволе да пред, како наводи, нашим очима дође до инсценираног сукоба чији би циљ могао да буде “брисање трагова прлајвог новца натопљеног људском крвљу”.

Подсјећања ради, данашњи напад у селу Гошнице се поклала са почетком напада прије 14 година. Албанци су, наиме, 2001. са два пројектила отпочели напад на село Танушевац који је однио прву жртву, полицајца Момира Стојановског.

Та побуна Албанаца је окончана Охридским споразумом.

Иначе, у посљедњих неколико мјесеци у Скопљу су извршена три гранатирања зграде Владе Македоније за која је, како су јавили медији, одговорност преузео извјесни Куштими у име ОВК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана