“Глобална иницијатива”: Црна Гора у Европи четврта по стопи организованог криминала

Срна
“Глобална иницијатива”: Црна Гора у Европи четврта по стопи организованог криминала

ПОДГОРИЦА - Црна Гора је четврта у Европи, а на 45. мјесту на планети по глобалном индексу организованог криминала међународне организације “Глобална иницијатива”.

У извјештају се наводи да је Црна Гора једна од најзначајнијих рута за трговину оружја у региону, да представља главно мјесто уласка кокаина који преко Балкана доспијева у ЕУ, посебно када је ријеч о оном који стиже из Јужне Америке.

Иако Црна Гора није дио главне миграционе руте преко западног Балкана, она служи као транзитна земља из Турске и Грчке у средњу Европу. Црна Гора се налази и дуж једне од најзначајнијих регионалних транзитних рута за трговину оружја које се обично кријумчари међу легалним теретом у приватним возилима.

Црна Гора је транзитна земља за хероин, гђе се албански и косовски хероин кријумчари у Србију и ЕУ.

Такође, Црна Гора је главно мјесто уласка кокаина који се преко Балкана шаље у ЕУ, а посебно оног које долази из Латинске Америке. Тржиште контролише неколико група, прије свега кавачки и шкаљарски клан.

Црна Гора је велика транзитна земља за канабис поријеклом из Албаније који се транспортује у БиХ и Србију, а највише је плијењена и конзумирана дрога у земљи, са видљивим порастом потрошње у посљедњој деценији.

У Црној Гори је у порасту и производња синтетичких дрога, а посљедњих година откривено је неколико лабораторија.

Политичко руководство земље остало је непромијењено скоро 30 година, успостављајући моћну мрежу корумпираних државних службеника, приватних компанија и криминалних актера укључених у управљање недозвољеним тржиштима, наведено је у извјештају.

Према извјештају, криминалне организације су софистициране, често повезане са корумпираним структурама у полицији и политици. У документу пише да су државни функционери повезани са криминалом и да им је у том послу логистика полиција, тајне службе које штите криминалце и њихову имовину.

Корупција је широко распрострањена у правосудном систему, а 2018. године објављени су тајни снимци који су умијешали високе званичнике правосуђа у подмићивање и корупцију.

Затворски систем не испуњава међународне стандарде за здравствену заштиту, образовање и људска права.

Пројекте “Глобалне иницијативе” подржавају институције САД, ЕУ и Интерпол.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана