Главашу скинут посланички имунитет

Срна
Главашу скинут посланички имунитет

Загреб - Мандатно-имунитетна комисија Хрватског сабора скинула је у петак имунитет посланику ХДСББ-а Бранимиру Главашу да би против њега могао да буде настављен судски процес због ратног злочина над Србима у Осијеку 1991. године у случајевима "Селотејп" и "Гаража".

Предсједник те комисије Жарко Тушек је рекао да је имунитет скинут на захтјев Жупанијског тужилаштва у Загребу и подсјетио да је у току понављање кривичног поступка против Главаша, јер му је рјешењем Врховног суда укинута првостепена пресуда. Уставни суд Хрватске укинуо је почетком 2015. године прву правоснажну пресуду Врховног суда Главашу од осам година затвора, на основу које је служио затворску казну у Мостару, одакле је пуштен на привремену слободу.

Након поновног разматрања жалби на првостепену пресуду Врховни суд ју је укинуо 28. јула 2016. године и од загребачког Жупанијског суда затражио ново суђење Главашу за ратне злочине над осјечким Србима. Главаш је почетком деведесетих година био секретар Секретаријата за народну одбрану Осијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана