Главашевић: Једина политика Пенавиног Домовинског покрета је да су Срби ружни, прљави и зли

Танјуг
Главашевић: Једина политика Пенавиног Домовинског покрета је да су Срби ружни, прљави и зли

ЗАГРЕБ - Овогодишње обиљежавање Дана сећања на жртве Домовинског рата и Дана сећања на жртву Вуковара и Шкабрње пролази у мобилизацији десног бирачког тијела у режији опозиционг Домовинског покрета и вуковарског градоначелника Ивана Пенаве који покушава да оживи међунационалну нетрпељивост проусташким плакатима и пријетњом забране политичким представницима српске заједнице у Хрватској да положе вијенце у Дунав за све невине жртве.

Осим Српског народног већа и СДС С-а, саборски клуб зелено-лијевог блока годинама на исти начин комеморише све цивилне жртве рата, а члан тог клуба Вуковарчанин и независни посланик Бојан Главашевић каже да је жалосно што су Пенава и његови кругови спремни да паразитирају на вуковарској трагедији.

Вуковарско страдање је било велика трагедија 1991., а Пенавино понашање велика је штета за Вуковар данас, истиче Главашевић и додаје да у је хрватском друштву могуће градити политичку каријеру на митологизовању карактера српске мањине.

"Саборски клуб зелено-левог блока комеморише све цивилне жртве рата. Умереност се данас сматра непожељном и оцијењује се као људска слабост. Стално се потенцира да морамо имати снажне, екстремне ставове, мора бити црно или бијело, није прихватљиво ништа између тога, тражи се да увек јасно заузмемо страну. Али ипак можемо и морамо бити истовремено и на страни погинулих хрватских цивилних жртава и на страни српских цивилних жртава", јасан је Главашевић.

Сви невино страдали грађани уједињени су у својој трагедији, каже Главашевић и истиче да, које год су им биле разлике у животу, у смрти им је заједничко да су невине жртве.

"То је њихова националност, једина која им је преостала. Пенава је циљано вулгаризовао плакат и у први план истакао усташку конотацију, на што је цијела Хрватска, и десна и лијева, реаговала негативно. Интенција је јасна јер знамо шта је ХОС-ова идеологија. Неукусно је у проусташком концепту искористити погинулог хрватског бранитеља, Француза, без пристанка његове мајке.

Истина о ХОС-у и ХОС-овој усташкој идеологији никоме није спорна, али Пенава и екипа немају храбрости да чврсто стану иза ње, него се кукавички поигравају симболиком", навео је Главашевић у разговору за портал хрватског недељника Новости.

Упитао је која је то тачно Пенавина политика, да ли ико у Хрватској зна да наброји још једну политику Домовинског покрета осим оне засноване на томе да су Срби ружни, прљави и зли.

"Домовински покрет је мржња на плински погон. Чак су и суверенисти, иначе аутентичнија десница која делује из увјерења, за разлику од домовинаца који делују из интереса, потпуно фејк. Што се тиче новинарских сусрета 'Град – то сте ви', моја породица види већ годинама, а поготово откако је Пенава градоначелник, како се та манифестација третира све лошије. Из потпуно политичких разлога избегавају и искључују породицу човека коме су сусрети посвећени...", навео је Главашевић.

Указао је да је Вуковар и даље град подела, град из којег одлазе млади људи, и Срби и Хрвати, то је, каже, град у којем је јако тешко замислити будућност и у којем постоји читав низ страхова између две највеће заједнице.

"Односи међу људима нису поправљени ни залечени. Славонија је опустошена и занемаривана више од било којег другог дела Хрватске. Лако је у ситуацији сиромаштва подстицати страх, а у Вуковару постоје бројни страхови којима се може манипулисати, постоје ране које нису залијечене и све то у комбинацији с незапосленошћу и бесперспективношћу кумује чињеници да једна крајње десна параноична странка може живјети на идеологији страха и подстицању страха", навео је, између осталог, Главашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана