Главаш: Србију воде окорјели неофашисти и прочетнички националисти

Танјуг
Главаш: Србију воде окорјели неофашисти и прочетнички националисти

Загреб - Бранимир Главаш, осуђеник за ратне злочине, један од оснивача ХДЗ, шеф ХДССБ, сматра да би Загреб требало одлучније да реагује на "безобразлук источних сусједа".

Главаш је одржао прву конференцију за новинаре након седам година одсуства с јавне политичке сцене, а пет у затвору, и, како преноси ХИНА, мноштво оптужби и увреда упутио српском државном врху.

Он је рекао да на челу Србије "нису нормални политичари демократских проевропских увјерења и свјетоназора", већ "окорјели српски неофашисти и прочетнички националисти које Хрватска треба да процесуира због злодјела која су радили током Домовинског рата за вријеме великосрпске агресије на подручју Републике Хрватске".

Главаш, који је провео пет од осам година у затвору због ратног злочина почињеног над српским цивилима током посљедњег рата, тврди да је Србија и данас, кад свим силама покушава да уђе у породицу европских народа, уз (Војислава) Шешеља, талац "доказаних четничких идеолога", како назива премијера и предсједника Србије, Александра Вучића и Томислава Николића.

Вучића, Николића и Дачића, Главаш је оптужио за активно учешће у, како је навео, великосрпској и четничкој агресији на Хрватску од 1991. до 1995.

"Због тога треба да одговарају пред хрватским судовима", навео је Главаш уз напомену да не жели да се мијеша у унутрашња питања Србије чији грађани су њима на изборима дали повјерење.

"Али ако грађани Србије желе у 21. вијеку да живе и граде четничку државу, то је њихово право и поштујем њихову жељу", навео је.

Главаш сматра дрскошћу то што је власт у Србији протестовала због тога што је Врховни суд одлучио да његов случај врати на почетно суђење.

Сматра да Хрватска не треба да спријечава Србију на њеном путу чланства у ЕУ, али да не смије да дозволи да Србија на том путу остане без одговора на питања која су, како тврди, отворена већ 25 година - "од утврђивања одговорности за преко 1.600 погинулих приликом великосрпске агресије само на град Осијек и околину, коначног откривања истине о несталима чија је судбина и даље непозната, о масовним гробницама о којима се и даље ћути и до бројних других питања преболних за грађане Хрватске".

За њега је, казао је, комплимент што се нашао посљедњих дана на удару државног врха Републике Србије и што је изложен оштрој критици "четничке власти жБеоградског пашалукаж".

Посебно му, рекао је, част чини то што се као предмет "србијанског бијеса" израженог у "серији дипломатских нота" нашао уз "мученика, блаженика и кардинала Алојзија Степинца, те хрватског витеза Миру Барешића".

Рекао је и да за разлику од Вучића и Николића који су "огњем и мачем нападали његов народ и домовину", он никада није ногом крочио у Србију да ратује - у Петроварадину, Београду, Крагујевцу или Нишу...

Од Државног тужилаштва очекује покретање истраге против Вучића због "могућег почињеног кривичног дјела ратног злочина на подручју Хрватске и БиХ у времену од 1991. до краја 90-тих година".

Запитао је и докле се стигло по питању кривичне пријаве која је поднесена 19. фебруара ове године против Николића због основане сумње да је, како је рекао, починио злочин у селу Антин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана