Главаш пребачен у затворску болницу

Танјуг
Главаш пребачен у затворску болницу

Загреб - Осуђени за ратне злочине Бранимир Главаш поново је превезен из Реметинца у затворску болницу, јавила је Хрватска радиотелевизија (ХРТ).

 

Подсјећамо, Главаш већ седам дана штрајкује глађу и не пије воду.

Како се наводи, њега су посјетили предсједник Хрватског демократског савеза Славоније и Барање, жупан осјечко-барањски Владимир Шишљагић и посланик Динко Бурић, који су навели да му се здравствено стање драстично погоршало и да јако лоше изгледа.

Главаш је у понедјељак први пут пребачен у затворску болницу, али није допустио љекарима да га прегледају, па је враћен у Реметинец.

Послије одлуке Врховног суда да му се одреди истражни затвор, Главаш је прошле седмице смјештен у Реметинец и одмах је започео штрајк глађу.

ХРТ подсјећа да је Главаш штрајковао глађу и 2007. године, када је послије 57 дана завршио у болници.

Главашу је одређен истражни затвор јер је Врховни суд закључио да је по Закону о кривичном поступку таква мјера обавезна за окривљене којима је изречена казна дужа од пет година.

Одлука је донијета након жалбе тужилаштва на одлуку ванрасправног вијећа загребачког Жупанијског суда од 6. фебруара, које је закључило да се Главаш након изласка из затвора у Мостару може бранити са слободе.

Тужилаштво је истражни затвор за Главаша затражило истичући да је, након што је Уставни суд укинуо правоснажну пресуду Врховног суда у случајевима "Гаража" и "Селотејп" од осам година затвора, на снази пресуда загребачког Жупанијског суда којом је због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године неправоснажно осуђен на десет година затвора.

Главаш сматра да је ријеч о преседану у његовом политичко-правосудном прогону, који траје десет година и због тога је почео штрајк глађу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана