Главаш и остали негирали кривицу за злочин над Србима у Осијеку

Srna
Foto: Arhiva

Хрватски генерал и политичар Бранимир Главаш и остали оптужени за ратни злочин над Србима 1991. године у Осијеку у предметима "Селотејп" и "Гаража" данас су у Жупанијском суду у Загребу поновили да нису криви.

Оптужница је у овим предметима измијењена због смрти оптуженика Ивице Крњака и Тихомира Валентића.

Уз Главаша су кривицу за ратни злочин одбацили Дино Контић, Здравко Дражић и Гордана Гетош Магдић којој је суд одбацио приједлог за издвајање њеног исказа из осјечке полиције као незаконитог доказа.

Главаш је рекао и како није разумио оптужницу у дијелу у којем се наводи да је починио кривично дјело тиме што је пропустио спријечити допуштено и кажњиво поступање Крунослава Фехира, преносе хрватски медији.

Он је суду предао поднесак с кривичном пријавом против некадашњих главних државних тужилаца Динка Цвитана и Дражена Јеленића, као и актуелног главног тужиоца Злате Хрвој Шипек, али и тужиоца у поступцима "Селотејп" и "Гаража" Роберта Петровечког јер, како тврди, "свјесно крше закон и треба их санкционисати".

Загребачко Жупанијско тужилаштво одбацио је у октобру 2021. године кривичну пријаву коју је Главаш поднио против некадашњег крунског свједока у случају "Селотејп" и "Гаража" Крунослава Фехира због убиства Чедомира Вучковића у Осијеку у августу 1991. године.

Фехир је током првог суђења Главашу био крунски свједок тужилаштва с обзиром да је у доби од 16 година у августу 1991. као припадник тзв. Приштапске бојне, међу осталим, био свједоком мучења Чедомира Вучковића којега су тјерали да пије киселину из акумулатора у једној од гаража тадашњег Секретаријата за народну обрану у центру Осијека.

На претходном поновљеном суђењу Фехир више није имао статус крунског него обичног свједока, а Главаш његово свједочење сматра лажним.

Главаш га сматра одговорним за Вучковићево убиство, због чега га је и пријавио, а пријаву је поткријепио и налазом судскомедицинског вјештака Ђорђа Алемпијевића из Београда, који је устврдио да су за Вучковића кобни били хици које је у њега испалио Фехир, а не испијена киселина.

Одбацивање Главашеве пријаве је подстакло Фехира да против Главаша поднесу кривичну пријаву за лажно пријављивања кривичног дјела.

На првом суђењу Главаш и остали осуђени су на вишегодишње за затворске казне, али је правоснажну пресуду укинуо Уставни суд.

Главаш је до тада одлежао и већину осмогодишње казне у затворима у БиХ гдје је отишао уочи изрицања прве пресуде.

Али, Уставни суд је у јануару 2015. укинуо правоснажну осуђујућу пресуду, те је суђење Главашу и осталима поновно започело 2017, а још једном је из почетка кренуло у новембру 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана