Генерал Миљавац разочаран реакцијом Хрватске

Танјуг
Foto: Агенције

ЗАГРЕБ- Хрватски генерал Павле Миљавац изненађен је најавом адвоката Душана Братића, заступника преживјелих на Петровачкој цести 1995. године, о подизању кривичних пријава против њега и два члана Главног штаба ХВ, тврди да му је савјест чиста, али је, каже, разочаран реакцијом Владе Хрватске.

"Осим пилота, сад иду и на генерале, односно на оне који су били задужени за организовање операција, а што је директан удар на државу", сматра Миљавац.

Он је у изјави за загребачку Н1 тв. рекао да му је савјест чиста.

"Савјест ми је чиста. Свјестан сам да у сваком рату, нажалост, страдају и невини људи, али нико никад није донио одлуку да се гађају цивили", рекао је генерал.

Додао је и да је разочаран реакцијом хрватске владе: "Упорно говоре да ће направити све да заштите пилоте, али волио бих да чујем шта то конкретно значи."

Адвокат Душан Братић најавио је, пренијеле су београдске Вечерње новости, кривичну пријаву против још три члана Главног штаба Хрватске војске - адмирала Давора Домазета Лоше, начелника Обавјештајне управе Главног стожера ХВ-а у Олуји, бригадира Илије Маричића, помоћника начелника Главног штаба задуженог за употребу Ратног ваздухопловства и генерала Павла Миљавца, шефа Оперативног тима А у Главном штабу.

Пензионисани ратни пилот Данијел Боравић је коментарисао потврђивање оптужнице Србије за Петровачку цесту и додао да је о томе сазнао из медија и да сада, како је казао, чека, потез Хрватске.

“Сад се чека оно што ће хрватска држава направити у смислу оне изјаве премијера да Хрватска зна како ће заштитити своје ратне пилоте”, рекао је Боровић за загребачку Н1.

Оптужница Србије терети четири пилота Хрватског ратног ваздухопловства да су починили ратни злочин гађајући цивиле, међу којима су била и дјеца, у колони на Петровачкој цести током акције Олуја 1995. године".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана