Гдjе су нестали Срби са бирачких спискова у Хрватској?

Агенције
Гдjе су нестали Срби са бирачких спискова у Хрватској?

У Хрватској ће за нешто више од мjесец дана бити одржани локални избори.

Међутим, с бирачких спискова је скинуто близу 70.000 хрватских држављана српске националности.

Власти у Загребу то правдају новим законским правилима према којима грађанин не може да има два пребивалишта, на примјер једно у Хрватској, друго у Србији.

Јосип Броз је једном приликом рекао: "Не морамо се држати закона ко пијан плота". Три деценије од завршетка комунистичке владавине на овим просторима и двадесет година од краја ратних сукоба на простору некадашње Републике Српске Крајине, закони су поново тема у Хрватској.

Овог пута онај о праву на гласање. Избјегли Срби кажу - неправедан. У вези са тим су писали шефу дипломатије Ивици Дачићу - за сада без резултата.

"У пракси немамо конкретне помаке. Ја ћу поново упутити један допис господину Дачићу, инсистираћу да се отвори ти разговори и да се инсистира на једнакоправности свих хрватских држављана, без обзира били они Срби или Хрвати", навео је Миодраг Линта из Савеза Срба из региона.

А шта каже хрватски закон? Онај који има два пребивалишта не може да гласа на локалним изборима.

Новинарка из Загреба Наташа Зечевић подсјећа да и закони Србије не дозвољавају гласање на локалним изборима за оне који имају пребивалиште у иностранству.

"Прошле године пред националне изборе биле су под наводницима чистке и Хрвата који иначе живе у Херцеговини, а имају, лажно су пријављени у Хрватској у неким градовима. Ти људи су такође брисани са пописа, било је проблема, писало се о томе, међутим то је на томе и остало", навела је она.

Предсједник Српског националног вијећа Милорад Пуповац каже да би хрватске власти требало да направе изузетак за оне који су у поступку повратка или су поднели захтјев за обнову кућа и стамбено збрињавање, као и за оне који су на раду или школовању изван Хрватске.

"Па ћемо из тог разлога, као што смо то учинили прије неколико мјесеци, поново. И истовремено од њих тражити да људима који желе исправити погрешке које је полиција учинила и желе бити уписани у евиденцију о пребивалишту да им се то омогући прије локалних избора или када они то желе", рекао је Пуповац.

По броју исписаних бирача предњачи сисачка жупанија са десет хиљада људи, па слиједе карловачка са 8.677 и шибенско-книнска са 6.436 бирача. Статистика показује да данас у Хрватској живи 188.000 Срба, што је за двије трећине мање него 1991. године, када их је било 581.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана