Гавриловић оптужен да је новцем за одбрану куповао фабрике

Срна
Гавриловић оптужен да је новцем за одбрану куповао фабрике

Загреб - Хрватски Ускок подигао је данас пред Жупанијским судом у Загребу оптужницу против Ђуре Гавриловића којег терети да је у току рата купио више фабрика мјесне индустрије "Гавриловић" с два милиона тадашњих њемачких марака намијењених одбрани Хрватске чије му је кориштење омогућио тадашњи министар финансија Јозо Мартиновић.

Ускок није саопштио идентитет оптуженог, већ само да је ријеч о аустријском држављанину /76/ који се сумњичи за подстицање на злоупотребу положаја и овлаштења, док су хрватски медији објавили да је ријеч о Ђури Гавриловићу.


С обзиром на то да се наводна злоупотреба догодила од 11. новембра 1991. до краја октобра 1992. године, Гавриловић се терети према одредбама Закона о незастаријевању кривичних дјела ратног профитерства, те приватизације.

У оптужници стоји да је Гавриловић за вријеме рата и стања опасности за одрживост територијалног интегритета и суверенитета Хрватске, искористио ратне околности и отежан рад државних тијела при набавци оружја и опреме за потребе одбране с циљем да себи прибави значајну материјалну корист. То је, наводно, учинио кроз стицање више фабрика у стечају које су књиговодствено процијењене на готово 68 милиона тадашњих њемачких марака.

Гавриловић је потом преузео обавезу плаћања нешто више од 3,3 милиона марака за те фабрике у року од 90 дана, иако за такво плаћање, према тврдњи Ускока, није имао новца нити гаранцију приватном имовином.

Потом је, "знајући да једна особа од које је претходно тражио помоћ у прибављању новца за куповину" фабрика у стечају на свом иностраном рачуну држи два милиона марака за потребе одбране Хрватске, од ратног министра финансија Јозе Мартиновића затражио да тој особи наложи да новац уплати у његову корист.

Мартиновић је то, по тврдњама тужилаштва, учинио почетком 1992. како би Гавриловићу омогућио стицање значајне материјалне добити.

Након што је власник рачуна по налогу министра финансија на инострани Гавриловићев рачун уплатила два милиона марака, Гавриловић је тим новцем, уз додатно прибављени новац, уплатио куповину.

Тужилаштво тврди да се на тај начин, на штету државе која је тада била у рату, окористио за преко 7,8 милиона куна /више од милион евра/.

Након покретање истраге крајем новембра 2014. Гавриловић је тврдио да је ријеч о хајци државе и да је куповина Месне индустрије Гавриловић у стечају проведена законито.

"Увјерен сам да ово представља наставак хајке државних институција због међународне арбитраже у којој Месна индустрија Гавриловић потражује одштету од Републике Хрватске. Притисцима на мене лично, моју породице, те компанију Гавриловић жели се утицати на коначну одлуку арбитражног суда", навео је он у саопштењу.

Његов адвокат Рајко Чогурић касније је на рјешење о истрази поднио жалбу која је одбијена, иако је одбрана тврдила да су инкриминације контрадикторне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана