Гас из “Турског тока” потећи ће у октобру

Г.С
Гас из “Турског тока” потећи ће у октобру

БЕОГРАД - Прве количине гаса из “Турског тока” потећи ће кроз магистрални гасовод у Србији у другој половини 2020. године, највјероватније у октобру, када почиње гасна сезона.

Како је изјавио министар енергетике и рударства Александар Антић, завршено је полагање цијеви дуж гасовода у нашој земљи од 403 километара и додао да је остало да се заврше мјерне станице и велика компресорска станица у околини Жабара, која треба да обезбиједи пуну функцију гасовода.

Антић очекује да компресорска станица код Жабара буде готова у другој половини године. Објаснио је да ће тако по пуштању компресорске станице у Бугарској и поменуте станице у Србији бити обезбијеђен неопходан притисак да би тај гас наставио да тече ка Мађарској и даље до централно-европских гасних складишта.

- Као што смо планирали, прошле године завршили смо полагање цеви од границе са Бугарском до границе са Мађарском. Реч је о пројекту који је реализован изузетном динамиком, с обзиром на то да су прве активности почеле крајем априла 2019. и већ у децембру положено је било 403 километра цеви - навео је Антић. 

Како каже, мало ко је у то вјеровао, али је све реализовано захваљујући доброј организацији и уз учешће великог броја српских компанија.

- Србија је спремна. Због кашњења у Бугарској са почетком радова, очекује се да ће они радове завршити половином године.

Тако да се очекује да у другој половини године односно од почетка следеће гасне сезоне, која почиње у октобру, крену прве количине гаса из Бугарске за Србију - истакао је Антић.

Додаје да ће Мађарска добити тај гас нешто касније, након изградње компресорских станица на својој територији.  
 

Крак ка Српској

Крак магистралног гасовода кроз Србију ићи ће и до Републике Српске а планирана је и интерконекција са Румунијом, пренијеле су агенције. 

У Републици Српској се припремају, да у оквиру трасе ауто-пута која је бити грађена од Раче према Бијељини, буду постављене цијеви гасовода а потом даље према  Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана