Гас хрватским предузетницима скупљи и за 450 одсто

ГС
Гас хрватским предузетницима скупљи и за 450 одсто

ЗАГРЕБ - Рачуни за гас компанијама скачу и за 450 одсто, наводећи да више од 8000 предузетника, јавних институција и удружења добија нове уговоре и задужнице загребачке Градске плинаре.

Новонастала ситуација са гасом у Хрватској, привреднике ставља у још тежу ситуацију.

"Имамо ситуацију да поједини угоститељи добивају рачуне за плин од 90 или 100 тисућа куна. То је сигурно изванредна ситуација која ће трајати идућих шест мјесеци и држава би морала имати неки план, није да дречимо безвезе", рекла је Жаклине Троскот, власница сластичарнице и представница загребачких угоститеља.

Цијена ће се од октобра сваког мјесеца мијењати

Посљедњих дана велики број предузетника иступа наводећи да су им рачуни за гас скочили 450 одсто, али и да им је Градска плинара Загреб - Опскрба (ГПЗО) послала нове уговоре у којима стоји да ће им се цијена гаса, од октобра, сваког мјесеца мијењати, зависно о његовој цијени на тржишту. Уз уговор, загребачка Плинара предузетницима шаље и задужнице од 1.000 или двије хиљаде евра којима се желе осигурати да ће гас од њих и наплатити.

До првог септембра око осам хиљада великих и малих предузетника мора одлучити пристају ли на такве услове, а међу њима су и школе, вртићи, болнице и бројна удружења. Неки предузетници мисле да је нужна интервенција Министарства привреде.

"Ми ћемо сада бити у ситуацији да нећемо знати хоће ли нам рачун за плин за идући мјесец бити три пута већи. Како ћемо онда знати хоћемо ли моћи плаћати наше обвезе или не? Нећемо имати избора на крају него поскупјети наш производ и све пребацити на грађане, али то није рјешење", напомиње Троскот.

Из Гласа предузетника, удружења која представља 20 хиљада домаћих предузетника, наводе да чекају мјере које су за неколико седмица обећали из Министарства привреде, напомињући да им велики број предузетника најављује затварање погона уз тренутне цијене гаса.

Дневник је контактирао и Министарство привреде, на челу с министром Давором Филиповићем, с питањем што се конкретно планира.

"Влада Републике Хрватске континуирано прати ситуацију те активно разматра о начинима како помоћи подузетницима. Мјере подузетницима за превладавање енергетске кризе Влада ће донијети у рујну, у складу с могућностима државног прорачуна", стоји у њихову одговору.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана