Гантар: Неслагања у влади у вези са рестриктивним мјерама

Срна
Гантар: Неслагања у влади у вези са рестриктивним мјерама

ЉУБЉАНА - Словеначки министар здравља Томаж Гантар потврдио је данас да је предложио строже епидемиолошке мјере од оних које су сада на снази, са чиме се остали у влади не слажу, али је демантовао писање медија да је због тога најавио оставку.

Гантар је навео да епидемиолошка ситуација у земљи још није стабилна и да је прерано за релаксацију мјера о којој неки говоре, те да се залаже за строже мјере које би биле на снази двије седмице.

“Морали бисмо ограничити дјелатности које нису неопходне, затворити јавни саобраћај, а најважније је да не смијемо ублажавати садашње мјере јер још нисмо дошли до стабилног стања”, навео је Гантар у одговору медијима преко “твитера”.

Иако тврди да тренутно не размишља о оставци, нити му је то наговијестио премијер Јанез Јанша, Гантар каже да очекује да се његови ставови уважавају, јер је одговоран за здравствени сектор.

“Ако се моји приједлози не уважавају, онда ће прије или касније доћи до ситуације да се више неће моћи радити, али у овом тренутку о томе није било говора”, навео је Гантар.

Он није потврдио писање медија да је предлагао увођење стриктних мјера које су важиле на почетку првог епидемиолошког таласа, па и нека строжа ограничења, попут забране напуштања мјеста становања изван радијуса од једног километра.

Словеначка Влада оцјењује да подаци у протеклих неколико дана дају наду да се епидемија стишава, уз обавезно стриктно придржавање мјера, те да би стање могло да се нормализује око Божића, када би мјере могле да буду укинуте.

Медији преносе да се драконским новим мјерама посебно успротивио министар привреде Здравко Почивалшек, који инсистира да треба балансирати између дјелимичног затварања друштвеног живота и што нормалнијег одвијања економске активности, како не би дошло до још већег привредног пада ове и идуће године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана