Гаћеша: Злочин “Олује” не смије се заборавити, а ни опростити

Срна
Гаћеша: Злочин “Олује” не смије се заборавити, а ни опростити

НОВИ САД - У Новом Саду вечерас је отворена изложба слика под називом “Страшни чин”, аутора Марка Гаћеше посвећена 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске “Олуја” из августа 1995. године, када је више од 220.000 Срба протјерано са својих огњишта из бивше Републике Српске Крајине.

Аутор, комбинованом сликарском техником на својим платнима приказује страшни чин протјеривања Срба са њихових огњишта.

Гаћеша и сам, како каже трогодишњи дјечак из колоне, сматра да се стравичан злочин хрватске војске почињен према недужним Србима не смије никад заборавити.

“Злочин жОлујеж не смије се заборавити, а што се мене лично тиче он се не може никад ни опростити. Данашњи дан неко слави као побједу, а ми ћемо га памтити као један у низу трагичних догађаја, који је погодио српски народ”, рекао је Гаћеша у изјави за Срну прије отварања изложбе, уприличене у Архиву Војводине.

На питање шта чинити да се у будућности Србима не дешавају страдања попут оних у “Олуји”, он каже да се мора бити много сложнији него сад.

“Да смо били сложни у временима прије жОлујеж, сигуран сам да нам се она не би ни десила. жОлујаж је за наук: сви Срби се морају чврсто држати својих традиција и коријена, поштовати се, волити се и никако се тога не стидјети”, оцјењује Гаћеша.

Он се нада да ће поставка иложбе “Страшни чин” бити изложена и у другим градовима Србије.

“Ово је моја прва самостална изложба, а вјерујем да ће бити постављена и у Београду. Могу се само надати да моје слике једног дана буду виђене и тамо гдје би то стварно и требало да буде - у градовима Западне Европе, а што да не, и Америке”, каже Гаћеша, који је рођен у Книну фебруара 1992. године, а као трогодишњи дјечак заједно са породицом у избјегличкој колони стигао је августа 1995. године у Србију из Грачаца. Данас живи и ствара у Београду.

Сарадник за културу и Представништву Републике Српске у Београду Борисалв Максимовић рекао је Срни да се Гаћешином изложбом његује култура сјећања у српском народу.

“Овом изложбом слика Марка Гаћеше, његује се култура сјећања на стравичне догађаја из 1995. године у Крајини. Културом сјећања српски народ чува свој идентитет, одаје почаст недужним жртвама, а с наше стране морамо чинити све, да се жОлујаж или сличне олује више никад не десе”, каже Максимовић.

Он сматра да изложба осим пијетета према недужним жртвама је и подстицај на промишљање како да се нешто слично у будућности никад не деси.

“Изложба је још једна прилика за дубоко размишљање, и промишљање како да нам се трагедије попут Олује никад више у будућности не понове”, рекао је на Максимовић.

Изложбу је свечано отворио директор Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило.

“Трагедија Крајишника у жОлујиж нас тера да негујемо културу сећања, како не бисмо никад заборавили страдања српског народа. Слике Марка Гаћеше вечно ће остати да сведоче о највећем злочину етничког ћишћења у Европи с краја 20. века, који је до дан-данас остао некажњен”, рекао је Ћутило.

Организатор изложбе је Удружење “Српски крајеви”. Изложба “Страшни чин” биће постављена у Архиву Војводине до 17. августа ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана