Функционер мале општине за три године додао 29 некретнина на имовинску картицу

Srna
Функционер мале општине за три године додао 29 некретнина на имовинску картицу

МАРЧАНА - Замјеник начелника општине Марчане у Хрватској Маријан Костешић из ИДС-а допунио је своју имовинску картицу позамашним пописом некретнина.

Како пишу тамошњи медији Костешић сада у власништву или сувласништву има укупно седам кућа, а супруга посједује и стан у Загребу.

Посједује и три аутомобила (Форд Фоkус, Ауди А3, Фолцваген Кеди) и трактор Фергусон, иако раније није навео ни једно возило.

Марљиви Костешић је са супругом уштедио више од 90.000 евра.

Он мјесечно прима 9.505,63 куне нето плате, а како је навео, покупио је и 2.614 куна једнократног подстицаја Агенције за плаћање у пољопривреди, рибарству и руралном туризму.

Костешић је сада навео да му се супруга бави и туризмом, а открио је и да је стопроцентни власник ОПГ-а, као и одређеног броја дионица. Свеукупно је марчански замјеник начелника у картици побројао 33 некретнине, што је 29 више него што је уписао 2017. године.

Његова супруга на пулском универзитету редовно прима мјесечну плату од 12.862 куне нето, а додатно годишње заради 283.117 куна. У напомени је наведено да се ради о бруто износу. Само од изнајмљивања туристима Костешићева супруга осигура годишње 180.227 куна, а остатак су средства "од другог дохотка" и "друге дјелатности".

Глас Истре примјећује како је поприлично несхватљиво зашто годинама није тачно попунио податке па се поставља питање је ли то радио с намјером или му је једноставно промакло. Притом биљеже да је Костешићу у попуњавању образаца користан савјет могла дати његова супруга с обзиром на каријеру финансијске савјетнице, шефице локалне пореске и бивше жупанијске начелнице за финансије.

У имовинској картици се поновно сјетио куће у Бањолама коју је, додуше, приказао у првој картици из 2011. године, али ју је тад грешком процијенио на 292.000 куна. Касније је признао да је мислио на евре. Кућа у Бањолама се у два наврата протезала на 320 квадрата, а сада Костешић уписује површину од 807 квадрата, чиме признаје да је скоро 500 квадрата негдје испарило. Све куће које посједује, изузев оне у Бањолама, налазе се у Каврану.

Хрватски медији подсјећају да је Маријан Костешић био  начелник општине 2004. године када је у Каврану проведена акција рушења бесправно изграђених објеката, углавном викендица словеначких хрватских држављана.

Тада је на упит зашто се Општина није огласила на приједлог бројних власника викендица да сами финансирају израду детаљног просторног плана Костешић изјавио да општина није могла прихватити тај приједлог кад су власници тих објеката већ добили рјешење о њиховом уклањању.

Општина Марчана је према подацима пописа становништва из 2011. године имала је 4.206 становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана