Формиран одбор за свеобухватну изборну реформу у Црној Гори

Срна
Формиран одбор за свеобухватну изборну реформу у Црној Гори

Подгорица - У Скупштини Црне Горе данас је формиран Одбор за свеобухватну изборну реформу.

За предсједника Одбора изабран је посланик Демократског фронта (ДФ) Страхиња Булајић, а за његовог замјеника Предраг Секулић из Демократске партије социјалиста (ДПС).

Чланови Одбора су посланици из свих парламентарних странака.

Посланик ДФ-а Предраг Булатовић рекао је да су у ДФ-у озбиљно приступили питању реформе изборног законодавства.

“Да ли су избори 2016. били поштени и фер Међународна заједница је процијенила да су фер, а били су најгори у историји Црне Горе и резултирали су државним ударом и крађом грађана Црне Горе”, навео је Булатовић.

Он је навео да у изборном закону постоји ризична формулација за хрватску мањину, која “добија мандат по врло јефтиној цијени и може да одлучи једним гласом ко ће бити већина, а ко мањина”.

“Гарантовани мандат треба обезбиједити, али без права да могу да одлуче ко ће бити већина а ко мањина”, рекао је Булатовић.

Борис Богдановић из Мир је наша нација рекао је да задатак број један Одбора мора бити сређивање бирачког списка, додајући да Централни регистар бирача мора бити централизован, а основни подаци бирача морају да буду допуњени фотографијом и отиском прста.

Милош Конатар из Црно на бијело оцијенио је да је формирање овог одбора корак ка слободним и поштеним изборима.

Драган Ивановић из СНП-а рекао је да ће одбор имати тежак задатак и да ће Црна Гора добити потпуне податке ко има право гласа и колико грађана може гласати на слободним и демократским изборима.

Данијел Живковић из ДПС-а упозорио је Владу да ако буде мијењала Закон о регистрима пребивалишта и боравишта да његова партија неће омогућити рад Одбора.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана