Фонд за збрињавање нуклеарног отпада помоћ нуди и рибарима у Двору

Срна
Фонд за збрињавање нуклеарног отпада помоћ нуди и рибарима у Двору

ЗАГРЕБ - Хрватски Фонд за збрињавање радиоактивног отпада из Нуклеарне електране Кршко објавио је данас јавни позив за додјелу финансијских средстава рибарима из Двора, локалне заједнице гдје је планирано складиштење радиоактивног отпада.

Како објашњавају из Фонда, средства додјељују како би се одржао интерес за рибарство на подручју општине Двор.

Средства су предвиђена за набавку опреме потребне за чишћење и одржавање обала и такмичарских стаза, а јавни позив отворен је до 23. марта.

Фонд је прошлог мјесеца објавио јавни позив и за додјелу средстава за набавку прихране за пчеле, а након тога је Пчеларском удружењу “Кестен” Двор додијељено 5.300 евра.

Осим ових активности, Фонд је у Двору у Инфо-центру о радиоактивном отпаду раније организовао предавања о болестима које преносе комарци, правилној исхрани, дебљини као фактору ризика и о националним програмима откривања рака, болестима које преносе крпељи, ехинококози, трихинелози.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана