Фонд организовао обилазак Черкезовца

Срна
Foto: Агенције

ДВОР- Хрватски Фонд за збрињавање радиоактивног отпада из Нуклеарне електране "Кршко" са сједиштем у Загребу организовао је данас први организовани обилазак Центра за збрињавање радиоактивног отпада у оснивању на Трговској гори.

Руководилац Одјељења за успостављање Центра Горан Кукмановић рекао је да су на локацији планираној за складиштење радиоактивног отпада обављена сва истраживања за потребе израде безбједносних анализа, студије утицаја на животну средину и пројектне документације.

"Завршена је студија изводљивости и идејни пројекат, те се почело са израдом идејног пројекта. Паралелно се ради и на изради студије утицаја на животну средину, као и на сигурносним анализама", навео је он.

Кукмановић је рекао да је планирано да студија утицаја буде завршена до краја идуће године, али да тај процес зависи од консултација с јавношћу, прекограничних консулатција.

Он је истакао да је предвиђено да половину радиокативног отпада из Нуклеарне електране "Кршко" Хрватска треба да преузме у периоду 2023-2025. година.

"Планирано је да први дио буде преузет почетком 2024. године и да се превезе на обраду", рекао је Кукмановић.

Он је данас током обиласка навео да су у једном од укупно шест војних хангара смјештени узорци истраживања, један хангар послужиће за пријем, а један за складиштење институционалног отпада из Хрватске.

"Три хангара биће срушена и на тој локацији биће изграђен Центар за збрињавање радиоактивног отпада", рекао је Кукмановић.

Према његовим ријечима, планирано је да Центар буде изграђен до 2026. године.

Кукмановић је истакао да ће радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", настао до 2023. године, у складишту остати до изградње одлагалишта.

"Одлагалиште ће бити изграђено на вријеме да се превезе декомисијски отпад настао у Кршком послије 2023. године, као и радиоактивни отпад који ће бити у складишту, а рок за то је 2050-2060. година", рекао је он.

Фонд ће, како је најављено, једном мјесечно, а по потреби и чешће организовати обилазак Центра у оснивању на Черкезовцу.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко складишти на Трговској гори у општини Двор, на самој граници са БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана