Фон дер Лајен: Улазак у Шенген и еврозону - симбол нових почетака

Срна
Фон дер Лајен: Улазак у Шенген и еврозону - симбол нових почетака

ЗАГРЕБ - Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да су улазак Хрватске у шенгенско подручје и еврозону симбол нових почетака.

“Вјерујем да нема другог мјеста у Европи гдје би се могао боље обиљежити нови почетак и ново поглавље него на хрватско-словеначкој граници”, рекла је Фон дер Лајенова на граничном прелазу Брегана, гдје се састала са хрватским премијером Андрејем Пленковићем и словеначким предсједником Наташом Пирц Мусар.

Она је оцијенила да је ово невјероватно достигнуће, историјски, радостан и дан поноса за хрватски народ који, како каже, свједочи о невјероватном путу одлучности.

“Данас Хрватска ступа у шенгенско подручје и еврозону. То је најмлађа чланица ЕУ која је ова два циља постигла у исти дан”, навела је она.

Она је додала да ће људи од сада пролазити границе без контроле и да се хрватски народ придружује заједници од 347 милиона Европљана који свакодневно користе евро.

Хрватски премијер Андреј Пленковић истакао је да је ово историјски тренутак, да је Хрватска остварила своје стратешке, државничке и политичке циљеве интеграције у шенгенски простор и еврозону.

“Прва смо земља која је то учинила на исти дан. Остварили смо циљеве заслужено с увјерењем да ће Шенген и европодручје бити корисни за хрватске грађане и хрватску привреду”, додао је он.

Он је истакао важност уласка у Шенген за Хрватску и захвалио свима који су дали допринос остварењу овог циља.

Словеначки предсједник Наташа Пирц Мусар рекла је да је ово поклон Европи и словеначком сусједу, те честитала држављанима Хрватске улазак у Шенген и почетак кориштења евра и истакла да могу бити поносни на пут који је прошла њихова земља.

Хрватска је првог дана нове године ушла у Шенген и еврозону, а тачно у поноћ на 73 гранична прелаза са Словенијом и Мађарском дигнуте су рампе.

Истовремено, Хрватска је постала 20. чланица еврозоне, монетарне уније чланица ЕУ, чиме јој примарна валута и једино законско средство плаћања постаје евро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана