Фон дер Лајен: Словенија се може ослонити на Европску унију

Tanjug
Foto: AA

ЉУБЉАНА - Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен посјетила је данас подручја погођена поплавама у Словенији и најавила да ће та земља ове године добити 100 милиона евра из фонда солидарности ЕУ, а 2024. још 300 милиона евра.


"Веома је важно што сам својим очима видела штету у Чрни. Потресно је било видети велику штету коју су изазвале поплаве и клизишта. Истовремено је било дивно видети солидарност људи који су помагали једни другима у ова тешка времена“, рекла је она, преноси 24.ур.

 Она је рекла да ЕУ стоји уз Словенију и да ће Словенији бити на располагању 400 милиона евра за санацију штете након поплава, 100 милиона ове године, а 300 милиона следеће године.

 "Потребна нам је процена штете из Словеније", рекла је она.

 Осим тога, како је рекла, Словенија може да аплицира за додатне повраћаје средстава, за које се мора поднијети захтјев до краја августа. 

Словеначки премијер Роберт Голоб указао је на то да је председница Европске комисије брзо реаговала и дошла у Словенију да покаже саосећање према словеначком народу и истакао да је сврха посете двострука. 

"Да смо јасно рекли људима у Чрни да нису сами и да их нећемо заборавити. И то се не односи само на Чрну, већ и на целу Словенију која је погођена", објаснио је он. 

Према његовим ријечима, предсједница ЕК је могла својим очима да види колика је штета. Више од 10.000 домова је поплављено, а више од 10.000 породица је у невољи, рекао је он и нагласио да ће помоћ брзо стићи.

Фон дер Лајен је била у пратњи европског комесара за управљање кризама Јанеза Ленарчича. 

Током посјете разговарало се о начинима на које Европска унија може најефикасније да подржи санацију и реконструкцију подручја и спровођење превентивних мера како се слична катастрофа не би поновила.

Делегације владе и Европске комисије прво су разговарале на Брду при Крању, а потом је председница Европске комисије заједно са премијером из хеликоптера погледала нека од подручја погођених поплавама, као што су Коменда, Менгеш, Камник, Луче, Љубно об Савиња и Мозирс. 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана