“Фоке” кажњене због учешћа у видео игрици

Танјуг
“Фоке” кажњене због учешћа у видео игрици

Војне власти дисплински су казниле седам припадника “фока” - специјалних јединица америчке војске, због тога што су били ангажовани као консултанти на изради једне видео-игрице.

Они су кажњени због откривања повјерљивих информација, кршење наредби и занемаривање дужности током рада на видео-игрици “Medal of Honor Warfighter”, пренио је BBC, позивајући се на америчке медије.

Међу кажњеним фокама је и један припадник тима фока који су пронашли и потом убили вођу Ал Каиде Осаму бин Ладена, у мају прошле године у Пакистану.

Игрица компаније Елецтрониц Артс не представља екранизацију те акције, али су се њени аутори потрудили да што реалистичније прикажу акције фока.

Компанија је управо као адут истицала чињеницу да је у процес израде игрице укључила активне и пензионисане војнике управо да би она била што је реалнија могућа.

Седморица војника су радила два дана током прољећа и љета на изради видео-игрици која је недавно пуштена у продају.

Још се не зна које су то повјерљиве информације војници открили док су обављали консултантске послове за Electronic Arts, али, како преносе амерички медији, наводно су користили материјал америчке морнарице.

Контраадмирал америчке морнарице Гери Бонели рекао је у изјави АП-у да дисциплинске казне шаљу јасну поруку јединици да фоке држе до високих стандарда одговорности.

Према писању медија, још четворица припадника фока се налазе под истрагом у вези са овим случајем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана