Фоглауер: Блајбург је усташка пропаганда и треба га трајно забранити

ГС
Фоглауер: Блајбург је усташка пропаганда и треба га трајно забранити

Посланик Зелене странке Олга Фоглауер, која је у аустријском парламенту покренула иницијативу да се трајно забране годишња окупљања код Блајбурга, изјавила је да им је кључни аргумент то да се ту ради о усташкој пропаганди, а не о комеморацији.

 

Фоглауерова је нагласила да су се Зелени ангажовали да се направи озбиљан политички притисак за трајну забрану Блајбурга и да је сада на надлежним органима да преиспитају све законске могућности да усташка окупљања на отм мјесту заувјек постану прошлост.

Она је навела да у њеној земљи и широм Европе има доста простора за историјско освјешћивање када је ријеч о прогонима и масовном убијању Срба, Јевреја и Рома у Независној Држави Хрватској, те да тај задатак морају да преузму они који не пристају на неправду.

- Управо су те страхоте у концентрационом логору Јасеновац, које не признају и које поричу учесници скупова у Блајбургу недовољно присутне у аустријској свијести - рекла је Фоглауер Вечерње новости.

Намјера има је, појаснила је, да се стави тачка на такозване комеморације јер их усташе злоупотребљавају за самопромоцију и величање сопствених принципа.

- Осим тога, ове скупове хрватске странке користе као полигон за политичку пропаганду. Из историје морамо извлачити поуке. Не можемо стављати главу под пјесак и тако бјежати од сопствене одговорности - рекла је Фоглауер и напоменула да се њена странка годинама залаже за забране окупљања са фашистичко-ревизионистичким тенденцијама.

Рок да парламент Аустрије одговори на захтјев парламентарних странака, којима се једино није прикључила десничарска Слободарска партија /ФПО/ је 25. јул.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана