Фирма из Загреба уплатила на рачун преваранта милионе куна

Тањуг
Фирма из Загреба уплатила на рачун преваранта милионе куна

ЗАГРЕБ - Полицијска управа Загреба је саопштила да истражује сумнју да је непознати компјутерски преварант пресрео електронску комуникацију једне загребачке фирме с пословним партнером из ЕУ и навео је да на нјегов рачун уплати више милиона куна.

Полиција је прецизирала да је у августу примила пријаву одговорне особе загребачке компаније да је непозната особа путем електронске поште пресрела њихову комуникацију с фирмом из ЕУ, након чега је непознати починилац доставио компанији из Загреба податке о броју свог банкарског рачуна на који треба да изврше плаћање услуге, преноси Хина.

На тај начин извршена је уплата више милиона куна на рачун починиоца, додала је загребачка полиција, која утврђује све околности догађаја.

Из полиције су упозорили грађане и фирме на преваре с рачунима (BEC – Business Email Compromise), гдје се починиоци представљају као клијенти или добављачи и наводе другу страну да изврши уплату за одређене услуге на банкарски рачун који контролише починилац.

Компанијама се савјетује да се постарају да им запослени буду обавјештени и свјесни ове врсте преваре и упућени како да их избјегну и да се побрину да њихово особље пази на садржај који дјеле на друштвеним мрежама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана