Филип Вујановић предсједник Црне Горе

Агенције
Филип Вујановић предсједник Црне Горе

Подгорица - Црногорска Државна изборна комисија (ДИК) потврдила је побједу Филипа Вујановића на предсједничким изборима у Црној Гори, који су одржани 7. априла, преносе агенције.

ДИК је утврдила да је, према коначим резултатима избора, Вујановић освојио 51,21 одсто гласова, а његов противкандидат Миодраг Лекић 48,79 одсто гласова.

За Вујановића је, према објављеним подацима, гласало 161.940 грађана Црне Горе, а за Лекића 154.289.

На изборе одржане 7. априла изашло је 63,90 одсто бирача са правом гласа.

На протесту Лекићевих присталица, у суботу 20. априла, истакнуто је да је “стварни предсједник” Црне Горе Лекић, а не Вујановић, и затражено да предсједнички избори буду поништени и да потом буду расписани нови.

Владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС), чији је Вујановић био кандидат, након протеста Лекићевих присталица оцијенила је да је сам Лекић на том скупу признао сопствени пораз.

Лекић је на протесту рекао да је од тога што он “неће ући у председничку канцеларију важније да Црна Гора буде демократска држава и заједничка кућа поштених грађана”.

На основу тих ријечи, ДПС је оцијенио да је Лекић признао побједу Вујановића.

Лекићев изборни штаб је раније тражио да се пониште резултати избора на свим бирачким мјестима на којима се гласало путем писма.

Према званичним подацима, на тај начин је гласало више од 11.000 грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана