Филе: Хрватска испунила све обавезе

Aгенције
Филе: Хрватска испунила све обавезе

Загреб - Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је у Загребу да Хрватска испуњава све обавезе за улазак у Европску унију 1. јула ове године, јавиле су агенције.

Филе је на ванредној сједници Владе Хрватске представио завршни извјештај Европске комисије (ЕК) о претприступном мониторингу који је објављен данас у Бриселу и у којем се оцјењује да Хрватска испуњава обавезе и захтјеве из приступних преговора у свим поглављима и биће спремна за чланство 1. јула 2013.

Позитивним извјештајем омогућава се наставак процеса ратификације хрватског приступног уговора у преосталим државама чланицама које то нису учиниле.

- Ово је доиста прекретница у Хрватској причи на путу у ЕУ. Одлучност и године напорног рада итекако су се исплатиле - рекао је Филе на седници хрватске владе.

Он је додао да му је драго што су сви захтјеви испуњени или ће ускоро бити испуњени.

- Одрадили сте сјајан посао, вјерујем да ће се остале земље Западног Балкана угледати на вас - нагласио је европски комесар за проширење.

Завршним извештајем о мониторингу обухваћена су три најтежа поглавља европске правне тековине у хрватским преговорима -Тржишна утакмица, Правосуђе и темељна права, као и Правда, слобода и безбједност.

Комисија је у свом посљедњем извештају о мониторигу у октобру 2012. године идентификовала десет задатака које Хрватака мора да испуни до предвиђеног уласка у ЕУ средином године.

Кључни задаци су били сређивање ситуације око јавне набаве и приватизације бродоградилишта, наставак борбе против корупције и јачање граничне полиције за чување границе по уласку у ЕУ.

Хрватска је прва држава за коју је уведен претприступни мониторинг којим се осигурава да земља у ЕУ уђе спремна, без потребе да се над њом проводи контрола, као у случају Румуније и Бугарске, пошто постане чланице.

Хрватски приступни уговор с ЕУ треба да ратификује још пет држава чланица ЕУ - Њемачка, Данска, Белгија, Холандија и Словенија

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана