Фикрету Абдићу укинута ослобађајућа пресуда у Хрватској

Агенције
Фикрету Абдићу укинута ослобађајућа пресуда у Хрватској

Врховни суд Хрватске прихватио је жалбу државног тужилаштва и укинуо пресуду Жупанијског суда у Ријеци према којој је босанскохерцеговачки подузетник, политичар Фикрет Абдић био ослобођен оптужби за почињење кривичног дјела злоупотребе положаја и овласти.

Абдић и његов син терете се за склапање фиктивних уговора о зајму и споразума о пријеносу права власништва, а укупна почињена штета, према оптужници, износи готово два милиона куна, јавља ХРТ.

Фикрет Абдић и његов син Ервин Абдић терете се за кривична дјела злоупотребе положаја и овласти те помагање у злоупотреби положаја и овласти и омогућавање другоме стицања протуправне имовинске користи.

Фикрета Абдића терети се да је 2001. фиктивно посудио Агрокомерцу 600.000 куна, а затим је, пошто новац није враћен, преузео некретнину фирме - вилу у Волоском вриједну 1,9 милиона куна.

Такође се терети да је 2005. опуномоћио сина, иако то није смио јер више није био директор једне од Агрокомерцових фирми, да потпише уговор о кредиту са заложним правом на четири грађевине и двориште у ријечкој четврти Козали. Обојица су се на почетку суђења очитовала да се не сматрају кривима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана