Фекалије се изливају у Охридско језеро,али то не утиче на квалитет воде

Танјуг
Foto: Агенције

СКОПЉЕ- Македонски Институт за јавно здравље објавио је у свом најновијем извјештају о праћењу квалитета и безбједности површинских вода за купање у Охридском језеру да приватне куће дуж цијеле обале, као и сеоска насеља користе септичке јаме за комуналне отпадне воде, чије се пражњење врши на јавним комуналним локацијама, али да то не утиче на квалитет воде у језеру.

Како се наводи, у селу Радожде септичке јаме из кућа или се уливају директно у језеро, или пошто се налазе на обали плаже, пониру у језеро и самим тим су директни загађивачи истих.

У извјештају објављеном 10. јула наводи се да су хотел "Десарет", аутокампови "Градиште", "Љубаниште" и "Ливадиште", ресторан "Острово" и други угоститељски објекти у насељу "Свети Наум", као и туристичка насеља од Струге до Радожде, прикључена на канализацију која је изграђена 2013. године, али да она не ради, преноси македонски Курир.

Према сазнањима Института, у фази пречишћавања отпадних вода постоји само дробилица за фекалне материје, али нема филтера и нема хлорисања отпадне воде прије испуштања у језеро, која је директан загађивач језера.

Једини хотел на овом потезу повезан са колекторским системом јесу хотели "Макпетрол" и "Бисер", наводи се у извјештају.

Као потенцијални загађивачи означене су приватне куће које се налазе на обали Охридског језера од плаже Сараиште до цркве Свете Софије до приморског дијела насеља Канео.

"Потенцијални загађивачи су и решетке постављене на обали језера на самим плажама, као и одводне цијеви за сакупљање атмосферских вода које се уливају у језеро, уз могућност (намјерног или ненамерног) прикључења канализације из колективних стамбених зграда и приватне куће", наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана