Фатос Лубоња: Приштина и Тирана жмуре пред злочинима

Танјуг
Фатос Лубоња: Приштина и Тирана жмуре пред злочинима

Београд - Албански писац Фатос Лубоња у немилости је косовских власти због изјава да је политичка елита на Косову и у Албанији затворила очи пред злочинима ОВК.

У мајском издању часописа "Судест Еуропа", Лубоња је писао о реакцијама албанске политичке елите на ослобађајућу пресуду бившем команданту ОВК Рамушу Харадинају пред судом у Хагу и подсјетио да је Харадинај потом дочекан као херој у Приштини и Тирани упркос томе што је, како наводи, елита имала довољно информација да су оптужбе хашког тужилаштва биле тачне, преноси портал "Балкан инсајт".

На његово писање огласио се и Харадинај, који је за косовску телевизију РТК прокоментарисао да је ријеч о клеветничким ставовима, наговјестивши да би због тога могао да тужи писца.

Албански писац сматра да је реакција на Харадинајево ослобађање у Албанији и на Косову показала лицемерје политичке и културне елите која, како оцјењује, користи националистичку идеологију како би људима "испрала мозак".

"Као и у доба комунизма, Албанци су храњени идејама да су ништавни у односу на интересе нације и да треба да се жртвују за своју домовину, затварајући очи пред сваким злочином почињеним у то име", написао је Лубоња.

"То испирање мозга ствара својеврсну шизофренију, јер Албанци величају хероје који се жртвују за нацију, а истовремено оплакују ниткове који их поткрадају или чак убијају - што је једно те исто", сматра овај писац.

Његов чланак је разбјеснео чланове Харадинајеве Алијансе за будућност Косова, наводи "Балкан инсајт".

Портпарол Алијансе Ернест Љума напао је Лубоњу на друштвеним мрежама и назвао га "кучкиним сином".

"Лубоњино презиме звучи као српско", написао је Љума, назвавши га "Србином који говори албански", преноси "Балкан инсајт".

Косовски министар културе Мемљи Краснићи оптужио је писца да је написао срамотне и болесне коментаре о ослободитељима Косова.

Огласила се и косовска министарка за интеграције Вљора Читаку, која је рекла да је била "шокирана" и да је "остала без текста" због Лубоњиног чланка.

Харадинај је у новембру прошле године ослобођен свих оптужби за ратне злочине током сукоба на Косову деведесетих година, након што му је поновљено суђење пред Трибуналом.

Тужилаштво га је, са још двојицом оптужених, сматрало одговорним за мучење и убиства Срба и Албанаца у логору ОВК у Јабланици 1998. године.

Судско вијеће је закључило да тужилаштво није доказало ниједну тачку оптужнице, укључујући и ону да су били дио удруженог злочиначког подухвата са циљем да се, уз помоћ логора, успостави контрола ОВК у западним областима Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана