Фашистичка форумашка браћа договарала куповину оружја у БиХ?

Танјуг
Фашистичка форумашка браћа договарала куповину оружја у БиХ?

ЗАГРЕБ - Канадски и француски нацисти договарали су куповину оружја у Хрватској и БиХ за вођење "расног свјетог рата" против Јевреја и муслимана, а вођа недавно проваљеног глобалног нацистичког форума "Iron March", боравио је 2017. у Загребу, Ријеци и Пули, пише хрватски портал Новости.

На том форуму је, како се наводи, учествовало 10 корисника из Хрватске, с подручја Загреба, Ријеке, Осијека, Ђакова и Сплита.

Према садржају тог глобалног нацистичког форума, који је захваљујући анонимним антифашистичким хакерима прошле седмице у цјелости објављен на интернету, француски неонацисти договарали су 2017. године куповину оружја из Хрватске и Босне и Херцеговине уочи парламентарних избора у њиховој држави.

Анализирајући приватне поруке које су чланови форума размјењивали, Новости су реконструирале ток припрема за куповину пушака и пиштоља у Хрватској и БиХ.

За набавку је, како се наводи, био задужен човјек под надимком "Мунлорд" који је, судећи према порукама, учествовао и у администрирању форума "Iron March".

Представио се као држављанин Канаде српско-хрватског поријекла, који је повезан с нацистичком организацијом "Блад и Онор" (Крв и част).

У тренутку размјене информација, имао је српски пасош, а најавио је да ће тражити и хрватско држављанство након што се пресели у Србију.

Прије двије године у Канади портал "Vice" је пронашао на "Iron Marchу" јавно доступну комуникацију у којој је дотични тврдио да је припадник канадске војске и да жели да убија комунисте.

Његове приватне поруке с форума, које тада нису биле познате јавности, потврђују такав закључак и показују да је у БиХ и Хрватској боравио од почетка јуна до јула 2017. године.

Судећи према садржају порука, пишу Новости, кључни разлози били су куповина оружја и састанак с истомишљеницима у наведеним земљама.

Након што се један мушкарац из Француске, под именом "FrenchSoldier", на јавном дјелу форума хвалио својом ''паравојном обуком'', Канађанин "Мунлорд" му се 2. марта 2017. јавио приватном поруком и схвативши да је заинтересован за оружје, понудио му је робу по повољним условима, уз набрајање расположивих типова које може набавити на овим просторима.

Списак је, наводи се, укључивао пиштоље, карабин, калашњиков, ручне бомбе и ручни ракетни бацач РПГ.

"Чуо сам и да је Србија добра за куповину оружја, али ово је већ други пут да ми се препоручује Босна", одговорио је француски учесник разговора.

Након консултације с ''партнерима'' из своје организације, "FrenchSoldier" је пристао на посао. Поручио је "фиксеру" да им набави оружје у вриједности од 12.000 евра, с најавом додатног повећања буџета. Договор је, пишу Новости, био да се нађу два пута, крајем августа и у новембру.

Занимао се за пиштоље, калашњикове и бацаче ракета.

Први сусрет договорен је, кажу, у Бањалуци између њега и Мунлордових сарадника, након чега су размијенили информације о граничним прелазима између Хрватске и БиХ.

"Колико треба припремати прелазак границе да ме не контролишу?", питао је Француз, а одговор је гласио:" Помоћи ћемо ти да све сакријеш, 100 посто нећеш имати проблема на граници".

А, након што се испоставило да су цијене оружја више од најављених, продавац је обавијестио Француза да ће се у Хрватској наћи с извором и провјерити може ли набавити јефтинију робу.

"Ово је ЕУ, па је и теби лакше", написао је.

Хрвати с којима се нашао тражили су, међутим, још више новца, па су на крају ипак договорили Бањалуку.

За први сусрет договор је био куповина пиштоља и метака у вриједности од 2.000 евра, а послије, зависно од цијене и калашњиков.

Није познато, наводи се, да ли је дошло до закључења посла.

У једном тренутку договорили су пребацивање на сигурнији канал комуницирања, схвативши да на овом форуму није паметно расправљати о детаљима сусрета.

У исто вријеме Француз је тражио контакте у Америци.

"Са групом организујем пут у бившу Југославију у августу. Али не скривам да више преферирам АР-15 (америчка аутоматска пушка) од калашњикова", написао је особи која се, по свему судећи, користила правим именом.

Зове се Јордан Јереб и више је пута хапшен због пријетњи упућених политичарима Флориде и због лажних исказа савезним властима.

Јереб му је рекао да му не може помоћи јер, како је навео, не жели да се враћа у затвор.

Разлози за куповину оружја, наводи се, такође су познати. Француски нациста, наводно из Марсеја, открио их је у бројним расправама, понајвише у разговору с хрватским форумашем под корисничким именом "Вида".

У њиховим приватним порукама "FrenchSoldier" пожалио се да "22 одсто Француске чине муслимани" који, по њему, имају највише оружја. "Они убијају невине људе, свештенике, жене и дјецу. Ако Мари Ле Пен не побиједи на изборима, доћи ће до рата за мање од двије године. Сви се наоружавају и ускоро ћемо бити спремни", написао је уочи тамошњих парламентарних избора 2017., додајући да се у исто вријеме морају обрачунавати са Јеврејима.

"Ако будемо имали такав материјал (оружје), будућност Француске ће бити промијењена", написао је "FrenchSoldier".

Новости пишу да, иако би се ова прича о набавци оружја могла протумачити и као пуко наклапање "интернет фашиста", цјелокупни историјат форума "Iron March" сугерише супротни закључак.

Страницу је, додају, основао Александар Славрос, псеудоним иза којег се наводно крије руски фашист Алисер Мухидинов.

Славрос је аутор књиге ''А Square's Trial'', публикације популарне међу фашистима која позива на насиље, расну чистоћу и успостављање фашистичког свјетског поретка. Први пост на "Iron Marchу" објављен је 2011., а посљедњи 2017., кад је страница затворена из непознатих разлога, наводе Новости и додају да је за шест година 1.207 чланова објавило готово 200.000 постова и 20.000 приватних порука.

Новости су утврдиле да је из Хрватске на форуму било регистровано 10 корисника. Јављали су се с подручја Загреба, Ријеке, Осијека, Ђакова и Сплита, а најактивнији је био "Вида".

Један форумашки нациста додао је и видио пјесме Марка Перковића Томпсона с енглеским титловима. "Он је култна фигура, екстремно контроверзни националиста. Прокатолички и проусташки пјевач који је постао велика мејнстрим поп звијезда", написао је.

Сви су притом сложни да је политичка сцена у Хрватској састављена од непријатељских странака. Ипак, нацисти су посљедњих година пронашли неколико догађаја који су зрачили оптимизмом. "Задњих неколико седмица било је добро за хрватске националисте", написао је такође један форумаш, наводећи као примјер тадашњи усташки узвик фудбалера Шимунића на Максимиру, протест против ћирилице у Вуковару и референдум за дефинисање брака као заједнице мушкарца и жене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана