Фајон: Одржати прелазак границе са личним картама

Агенције
Фајон: Одржати прелазак границе са личним картама

Стразбур - Члан Европског парламента и извјестилац за визну либерализацију Тања Фајон изјавила је данас Срни да се нада да ће заживјети идеја да грађани БиХ прелазе границу БиХ и Хрватске са личним картама и послије уласка Загреба у ЕУ и да не види разлог зашто не би та иницијатива добила подршку.

Фајонова је истакла да би остваривање те идеје олакшало живот грађанима БиХ, али и ојачало сарадњу и међусобне односе.

"Не видим разлог због чега та иницијатива не би добила подршку. Наравно то зависи од 27 земаља, ако се сагласе са тим", истакла је Фајонова.

Она је напоменула да ће и послије 1. јула постојати шенгенска контрола на словеначко-хрватској граници, што значи да би личне карте отварале врата грађанима БиХ само за прелаз границе у Хрватску.

Фајонова је рекла да јој је познато да је хрватски министар иностраних послова Весна Пусић предложила на састанку у петак, 15. фебруара, у Бриселу са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом и министром иностраних послова БиХ Златком Лагумџијом могућност да грађани БиХ прелазе границу БиХ и Хрватске са личним картама након уласка Хрватске у ЕУ.

Она је подсјетила на ријечи Пусићеве да ће лансирати иницијативу у ЕУ, слично као што је билу у случају Словеније и Хрватске по уласку Словеније у ЕУ 1. маја 2004. године.

Фајонова је рекла да за сада нема нових информација о механизму за суспензију безвизног режима за земље западног Балкана, који је био најављиван.

"На сљедећој сједници у Комитету за људска права у Европском парламенту водићемо прву расправу под предсједавањем Ирске након пропалих преговора о увођењу механизма за привремену суспензију безвизног режима крајем прошле године. Очекујем да ће све стране Европског парламента, Европска комисија и Савјет ЕУ дати свој став и онда ћемо разговарати како даље", рекла је Фајонова.

Она је истакла да не може прејудицирати када ће и какав бити договор, али је напоменула да је битно да сви заједно учине све да никада не би била угрожена слобода кретања и путовања без виза.

Фајонова је подсјетила да је прошле године пораст азиланата из БиХ у поједине земље ЕУ био врло алармантан.

"Требамо уложити све напоре, и земље западног Балкана и ЕУ, да устваримо услове за спречавање било којих ванредних ситуација са азилантима. То је наша заједничка одговорност", рекла је Фајонова.

Све друго, и привремена суспензија безвизног резима за било коју земљу у региону, кад буде усвојен механизам, била би велик пораз и корак назад како за земљу на путу ка ЕУ тако и за ЕУ, које темељ је слобода кретања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана