Европска Комисија поново тужила Хрватску због непоступања по пресудама Европског суда

Танјуг
Европска Комисија поново тужила Хрватску због непоступања по пресудама Европског суда

ЗАГРЕБ - Европска комисија поново је тужила Хрватску Европском суду због непредузимања било каквих радњи на отклањању отрвног отпада из шибенског ТЕФ-а, тзв. "Црно брдо", што је зваичном Загребу наложено пресудом овог суда још 2019. године.

Ријеч је отпаду који представља ризик за здравље људи и околину. Како досад по том питању ништа није учињено, Хрватској пријети новчана казна коју ће плаћати сви грађани Хрватске, пише портал ХРТ-а.

Зорка из Доњих Биљана је за ХРТ рекла да кажу да је реч о отровима, те да је њен муж пре мање од месец дана преминуо од рака.

"Ко год да умре, умре од рака. Мирис као кожа нека, смрад", додао је њен сумјештанин Миле.

Из Еко удружења Равни Котари већ деценију упозоравају да је око 140.000 тона производног остатка довезеног из шибенске фабрике електрода и феролегура опасан отпад.

Да је ријеч о опасном отпаду, потврдио је и Европски суд и од Хрватске још 2019. затражио његово прописно збрињавање. До данас ништа се није предузело. У Граду Бенковцу тврде да су немоћни. Немају средстава ни овлашћења за уклањање "Црног брда". Земљиште на којем се налази, кажу, није у њиховом посједу.

"Нажалост, град Бенковац је ту оштећена страна, заправо грађани Биљана Доњих, Шкабрње, Надина. Ми можемо ургирати, апелеловати и ми то чинимо и желимо да се то ријеши", каже Томислав Булић, градоначелник Бенковца.

Проблем би, кажу, требало да ријеши влада, односно ресорно министарство, које је упутило тек кратки одговор.

"Ради се о комплексном питању с подручја више ресора те ће се између ресорних Министарства заузети заједнички став око даљњих радњи у сврху санације одлагалишта отпада Црног брда у Биљанима Доњим", стоји у саопштењу Министарства просторног уређења, грађевинарства и државне имовине.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана