Европска комисија покренула поступак против Хрватске

Танјуг
Европска комисија покренула поступак против Хрватске

Брисел/Загреб - Европска комисија започела поступак консултација са земљама чланицама о активирању заштитних мјера због хрватског закона о европском налогу за хапшење.

Комисија је предложила “појачани мониторинг и суспензију” средстава за припрему за улазак Хрватске у шенгенски простор. Земље чланице, пренијела је Хина, имају десет дана да се изјасне о том питању, а након тога ће Хрватској бити одређене санкције, осим у случају да она у наредних неколико дана не измјени закон и усклади га са европским.

Комисија може, али не мора уважити мишљење земаља чланица, јер је по приступном уговору она надлежна за активирање заштитних мјера.

Хрватска влада би, према најавама премијера Зорана Милановића, требало на сутрашњој сједници да расправља о изјенама спорног закона након чега ће он бити прослијеђен Сабору.
Такође, према најавама премијера, закон ће бити усвојен, али ће његова примјена почети средином наредног јула. Брисел, међутим, то сматра одуговлачењем.

Потпредсједница ЕК задужена за правосуђе Вивијан Рединг изјавила је у понедјељак у Трсту да је Хрватска измјенама закона о европском налогу за хапшење изневјерила повјерење.

Измјенама закона у посљедњи час, само три дана прије приступања Унији, Хрватска је “озбиљно прекршила закон, али најозбиљније од свега је што је изневјерила повјерење”, рекла је Редингова на конференцији за новинаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана