Европска комисија поднијела двије тужбе против Хрватске

Танјуг
Европска комисија поднијела двије тужбе против Хрватске

Загреб - Европска комисија упутила је данас Суду ЕУ двије тужбе против Хрватске.

Једну тужбу поднијела је због непреношења директиве о енергији из обновљивих извора, а другу јер није испунила ранију судску пресуду у вези с незаконитим одлагалиштем у Биљанама Доњим.

Комисија је, како преноси Хина, у оквиру пакета повреда права ЕУ за овај мјесец, упутила Суду Еуропске уније предмете против Хрватске, Мађарске и Португала са захтјевом за изрицање финансијских санкција због непреношења Директиве ЕУ о енергији из обновљивих извора у национално законодавство.

Комисија, наводи се, тако предузима правне кораке како би осигурала развој енергије из обновљивих извора у цијелој ЕУ и смањивање емисија гасова стаклене баште, енергетске зависности и високих цијена. Државе чланице биле су обвезне да пренесу ду директиву до 30. јуна 2021. у своја национална законодавства, што Хрватска, Мађарска и Португал до сада нису учиниле упркос раније добијеним опоменама.

Хрватска, Мађарска и Португал једине су преостале државе чланице које нису доставиле корелацијску таблицу или документ с објашњењима у којем се наводи како је пренесена свака одредба Директиве. Комисија стога Суду Еуропске уније упућује предмет против тих држава чланица.

Директивом о енергији из обновљивих извора, донесеном 2018., пружа се правни оквир за развој енергије из обновљивих извора у подручју електричне енергије, грејања и хлађења те промета у ЕУ током ове деценије.

У њој је постављен обвезујући циљ ЕУ да се до 2030. најмање 32 посто енергије добија из обновљивих извора и наведене су мјере за осигуравање исплативости подршку за енергију из обновљивих извора те поједноставњивање административних поступака за пројекте у подручју обновљивих извора енергије.

Комисија је одлучила да поново упути предмет против Хрватске Суду Еуропске уније јер није у потпуности поступила у складу с пресудом Суда од 2. мја 2019. У тој пресуди Суд је утврдио да Хрватска није испунила своје обвезе из Оквирне директиве о отпаду у вези с незаконитим одлагалиштем у Биљанама Доњим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана