Европска комисија критиковала Хрватску

Taнјуг
Европска комисија критиковала Хрватску

Брисел - Европска комисија наложила је Хрватској да успостави ефикасан механизам превенције корупције у државним фирмама.

У Извјештају ЕК о борби против корупције у свим земљама Уније, наводи се да је најмлађа чланица учинила знатне напоре у побољшању оквира за борбу против корупције, али не и на њеном спречавању.

Европска комисија, како преносе хрватски медији, препоручује Хрватској да примени стратегију сузбијања корупције у јавним набавкама, посебно у здравственом сектору, те да осигура механизме заштите за "звиждаче" који пријављују корупцију.

"Није нам циљ да кажемо која је земља корумпиранија од друге. Немамо намјеру да овим Извјештајем рангирамо земље према критеријуму борбе против корупције. Али предлажемо шта се све може учинити", рекла је повјереница за унутрашње послове Сесилија Малмстром, која је представила Извештај на конференцији за новинаре у сједишту ЕК у Бриселу.

Заједно са извјештајем објављено је и посебно истраживање јавног мњења које је спровео Евробарометар, а према којем, на примјер, чак 89 одсто хрватских испитаника сматра да су подмићивање и везе најлакши начин добијања одређених јавних услуга у Хрватској.

У просјеку, међу испитаницима у другим земаљама ЕУ, такав одговор даје 73 одсто анкетираних.

У Хрватској 94 одсто испитаника сматра да је у земљи раширена корупција, док је у ЕУ тај просјек нешто већи од три четвртине испитаника. Лани је шест одсто хрватских испитаника морало да плати мито или је на неки начин сјведочило корупцији, док је тај просјек у ЕУ четири одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана