Европска комисија: Гледамо како да помогнемо западном Балкану

Срна
Европска комисија: Гледамо како да помогнемо западном Балкану

БЕОГРАД - Европска комисија разматра како да повеже западни Балкан са иницијативама које ЕУ предузима у циљу одговора на глобално ванредно стање изазвано пандемијом вируса корона, наводи се у Бриселу.

Портпарол Европске комисије Ана Писонеро рекла је Тањугу да Европска комисија гледа и како да најбоље пружи подршку региону у ублажавању друштвено-економског утицаја пандемије, укључујући и сагледавање могућности преусмјеравања ИПА финансирања и флексибилности у правилима о државној помоћи.

Поводом најаве ЕУ да ће за испоруку заштитне медицинске опреме, неопходне у борби против сузбијања пандемије корона вируса, све треће земље укључујући и Србију морати да прођу кроз специфичну “шему одобравања” извоза, у Европској комисији указују да пандемија представља “невиђену глобалну кризу” и озбиљну “ванредну ситуацију” за јавно здравље грађана, друштва и економија.

“Десетине хиљада људи је заражено, а хиљаде су умрле само у ЕУ. Број зараза на западном Балкану је у порасту. Европска комисија и Европски центар за превенцију и контролу болести пажљиво прате развој Ковида-19 на западном Балкану, а наше делегације ЕУ су у блиском контакту са надлежним властима”, навела је Писонеро.

На питање Тањуга да ли Србија може очекивати конкретну помоћ ЕУ када је у питању медицинска опрема или је Кина “једина адреса” за помоћ у овој ситуацији, из Брисела поручују да је у “овим тешким временима потребна солидарност” и да није вријеме за “полемичке или неутемељене оптужбе”.

“ЕУ је увијек подржавала Србију у тешким временима. На примјер, током и послије поплава у 2014. години са 180 милиона евра, или током мигрантске кризе 2015. са више од 100 милиона евра”, наводе у Комисији.

Поводом информација да је Кина послала медицинску помоћ Италији, али и земљама западног Балкана, у Бриселу кажу да поздрављају сваки вид “помоћи и солидарности”, како Кине са Европом тако и унутар Европе.

“Јасно је да је ЕУ подржала Кину када је избила зараза и захвални смо на свакој помоћи која долази ЕУ у овом тренутку”, рекао је портпарол Европске комисије Ерик Мамер.

Предсједник Србије Александар Вучић приликом проглашавања вамредног стања у земљи због ширења вируса корона критички се осврнуо на рестрикцију извоза медицниске опреме из ЕУ, оцијенивши да “нема ништа од еврооске солидарности” и да само Кина може помоћи Србији, наводи Тањуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана