Европосланици Хрватске: Што прије ријешити питање границе са Србијом и Хрватском

Танјуг
Европосланици Хрватске: Што прије ријешити питање границе са Србијом и Хрватском

ПОДГОРИЦА - Посланица Европског парламента (ЕП) из Хрватске Жељана Зовко предала је амандман на нацрт извјештаја о Црној Гори којим позива да се нерешена питања границе са Србијом и Хрватском затворе што је прије могуће током процеса приступања ЕУ.

Она је тај амандман предала на нацрт извештаја који је сачинио извјестилац ЕП-а за Црну Гору Тонино Пицула.

"Позива да Црна Гора предузме конкретне кораке у циљу решавања дуготрајних билатералних спорова на конструктиван и суседски начин, укључујући нерешена питања демаркације границе са Србијом и Хрватском што је прије могуће током процеса приступања", навела је Зовко у амандману, пренео је портал РТЦГ.

Питање границе са Хрватском је актуелно већ деценијама, а иако је формирана комисија између Црне Горе и Хрватске која је требало да се бави питањем границе на Превлаци, помака засад нема. Извештај о Црној Гори требало би пред европским посланицима да се нађе крајем августа или почетком септембра. Хрватска је упутила протестну ноту Црној Гори због обележавања 90 година школског брода "Јадран".

Тај једрењак, наводи агенција Хина, Хрватска покушава да врати од 1991. године. Шездесетак метара дуг бели једрењак изграђен је 1933. и од тада до 1991. био је уписан у флотне листе хрватских лука. На ремонт у Црну Гору отпловио је 1991. године и од тада није враћен.

"Својатање туђе имовине противно је уобичајеним узусима, међународном праву и европским вредностима за које се Црна Гора определила", пише у саопштењу хрватског министарства. Службени Загреб је позвао Подгорицу да приоритетно приступи билатералном решавању судбине тог брода.

О овом питању, као и о граници на Превлаци и процесуирању одговорних за ратне злочине говорио је недавно, у контексту хрватско-црногорских односа и премијер Хрватске Андреј Пленковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана