Евалуација границе почиње 2016. године

Срна
Евалуација границе почиње 2016. године

Загреб - Први инспектори из Европске комисије који ће радити евалуацију спремности Хрватске за улазак у Шенген зону стићи ће 2016. године, најавио је европски комесар Димитрис Аврамопоулос, након што му је министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић данас у Бриселу предао најаву хрватске Владе да ће 1. јула аплицирати за улазак у Шенген.

Остојић очекује да ће евалуација Комисије, у склопу које се провјерава безбједност и опремљеност хрватских граница које су сада границе ЕУ, трајати годину дана.

"Увјерен сам да ће Хрватска у техничком дијелу евалуације доказати да је спремна за улазак у Шенген. Након тога слиједи овај тежи дио, борба за сваки глас сваке државе чланице да се потврди улазак у шенгенски простор", рекао је Остојић, преноси загребачки "Вечерњи лист".

Хрватски министар унутрашњих послова је навео да су бројке већ сад на страни Хрватске.

"Бројке показују да је за разлику од других земаља Хрватска направила изузетан искорак и скренула тзв. балканску руту с хрватске границе према Мађарској. Не треба се томе радовати јер и ми смо дио ЕУ, али бројке говоре да у Хрватској имате за више десетина процената мање илегалних имиграната, мање тражилаца азила, а све друге земље више", додао је Остојић.

Након што Хрватска званично поднесе захтјев за улазак у Шенген, Европска комисија ће правити званичну евалуацију, односно њени представници ће долазити у ненајављене инспекције на хрватској граници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана