ЕУ затражила увођење ћирилице у Вуковару

Агенције
ЕУ затражила увођење ћирилице у Вуковару

Загреб - Представници Европске комисије саопштили су, поводом протестног скупа против увођења ћирилице у Вуковару, да су права мањина основа ЕУ и да морају да важе и у Вуковару, пренијеле су агенције.

Из сједишта ЕУ у Бриселу наглашавају да су владавина права и помирење принципи на којима је заснована ЕУ и да тога морају бити свјесни сви на европском континенту, како грађани који то морају да поштују, тако и власт која то мора да спроводи.

Петер Стано, портпарол европског комесара за проширење Штефана Филеа, изјавио је да ако закони постоје, морају бити и поштовани.

- За регион је специфична потреба за помирењем и добрим односима, не само са сусједима већ и са мањинама у земљи. То су два важна принципа која морају да се имају на уму нарочито кад се ради о осјетљивим питањима као што је оно у Вуковару - изјавио је Стано.

Он је додао да се поштовање владавине права тиче свих.

- Само чланство у ЕУ служи да се то обезбиједи, јер је то урезано у наше законодавство и функционисање ЕУ. Сви морају тога да буду свјесни и тако да се понашају - изјавио је Стано.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана