ЕУ за отварање поглавља Србији

Срна
ЕУ за отварање поглавља Србији

Загреб - Њемачки шеф дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер и хрватски министар спољних послова Хрватске Давор Иво Штир заложили су се данас у Берлину за јасну перспективу земаља југоисточне Еуропе на путу ка ЕУ, те су најавили да би до отварања поглавља о образовању у преговорима Србије и ЕУ могло доћи врло брзо.

"Ми смо били за то да, као знак признања за резултате Србије, сва три поглавља буду отворена, па и оно о образовању", рекао је Штајнмајер.


Он је напоменуо да је Хрватска ту тренутно "још мало резервисана" и да то треба још разјаснити у разговорима са Европском комисијом.

"Надам се да ће што је прије могуће доћи до отварања сва три поглавља. То ће бити потребно да би задржали вјеродостојност процеса проширења, посебно што се тиче западног Балкана", рекао је Штајнмајер и додао да приступне процесе треба водити тако да оне земље које испуњавају своје обвезе виде да им се напори исплате.

Хрватски министар Штир сагласио се са њемачким колегом и навео да би спорно поглавље 26 могло да буде отворено након додатних разговора са Европском комисијом.

"Вјерујем да ће се отварање и затварање догодити врло брзо, можда већ почетком 2017. године", додао је Штир.

Он је нагласио да је са Штајнмајером говорио и о перспективи осталих земаља југоисточне Еуропе, те да је договорено да се у БиХ слиједеће седмице пошаље заједничка стручна група која би помогла око стварања услова за наставак процеса приближавања ЕУ, преносе хрватски медији.

Штајнмајер и Штир разговарали су и о јачању привредних односа и најавили састанак стручних привредних група у фебруару 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана