ЕУ на испиту: Како ће реаговати на усташки препород у Хрватској? (ВИДЕО)

РТ Балкан
ЕУ на испиту: Како ће реаговати на усташки препород у Хрватској? (ВИДЕО)

„Изгледало“ је да је Јуре Францетић страдао захваљујући квару на авиону и српским сељацима који су препознали крвника који их је слао у Јасеновац. „Изгледало“, јер по призорима који стижу са концерата Томпсона, овај усташки генерал је живљи него икад.

Хиљаде једва пунољетних младића и дјевојака сјатило се на концерт Марка Перковића Томпсона у Имотском, други заредом у овој недјељи.

На путу ка стадиону гдје се у уторак одржавао концерт, усташком заставом окитили су скулптуру пјесника Тина Ујевића. Полиција је синоћ исти сценариј покушала да спријечи, али је запушила уши на узвикивање усташког поздрава „За дом спремни“.

„Знају ли те цурице да су му прве три збирке пјесама објављене у Србији и Црној Гори на екавици“, упитао је писац Велимир Висковић.

Дјевојке су носиле мајице са стиховима „Камиони кроз Имотски журе“, чији је наставак „возе црнце Францетића Јуре, у Чапљини клаоница била, пуно Срба Неретва носила“.

Младићи су пјевали „Ево зоре, ево дана“, пјесму из времена Независне Државе Хрватске насталу у част Францетићеве Црне легије. Орили су се стихови „Ој Хрвати, браћо мила, дубока је вода Дрина. Дрину треба прегазити, а Србију запалити“.

То су само неки од примјера усташтва који су претходних дана почели да бујају из Хрватске и то међу млађом генерацијом. Како и зашто је усташтво васкрснуло и која је улога Томпсона у томе?

Томпсон само гласноговорник, усташтво одавно опроштено Хрватима

Повод за усташко дивљање били су концерти Томпсона којег није било у јавности двије године. Ипак, није пропустио прилику да се активира пред годишњицу „Олује“ и том приликом објави нову пјесму „Ако не знаш шта је било“.

„Ако не знаш шта је било, нек’ ти каже Лика, питај сваки камен нашег града Дубровника, питај Задар и Котаре, зиде Шибеника, ако не знаш мило моје, упитај хероје“, поручују нови Томпсонови стихови.

Пјесма је очигледно смишљена да нове генерације, које нису запамтиле такозвани „домовински рат“, буду затроване мржњом, а за ту намјеру му очигледно није било потребно много труда.

У Хрватској се сада води расправа да ли би усташки поздрав требало забранити, као да је уопште потребно премишљати се у вези са поздравом који су користиле слуге Адолфа Хитлера.

Да ли ће макар реаговати међународна заједница и Европска унија, чија је чланица Хрватска?

Очекујемо да реагује међународна заједница, а усташки покрет у цјелини су сачувале обавјештајне службе Запада

„Бјежећи испред руске војске и партизана, усташе су се предавале Британцима и Американцима. У сабирним логорима вршили су тријажу и одлучили да сачувају истакнуте усташке официре. Склонили су их од руке правде од Аустралије до јужне Америке и САД, Канаде“, каже Каран за РТ Балкан.

Намјера је била, додаје, да их чувају и организују за обрачун против комунистичких земаља, али се то промијенило кад је комунизам поражен.

„Преквалификовали су их у специјалне формације за борбу против недемократских режима. Хладно прихватају те профашистичке групе као некакве политичке структуре које се боре за прозападне вриједности. Хрватска је најбољи примјер за то,“ наводи Каран.

Све организације усташке емиграције увезали су у кровну организацију – Хрватско народно вијеће, осим Лубурићеве у Шпанији, подсјећа Каран.

„Потом су у Торонту, под кишобраном западних служби, прије свега ЦИА, успоставили контакт са Туђманом као сепаратистичком структуром из југословенског миљеа. Тада је усташки покрет колективно ушао у ХДЗ. Зато је ХДЗ бројчано ојачан по питању гласача, али и новца. Гојко Шушак, њихова сива еминенција, имао је директне везе са Пентагоном,“ додаје Каран.

Помогли су им да створе ову проусташку државу, каже наш саговорник и упозорава да је „Олуја“ била амерички план, те да је зато илузорно очекивати било какву реакцију Запада на усташке покличе из Хрватске.

„Ми се данас чудимо како они прихватају проусташке ставове, како прихватају те фашистичке поздраве, како не интервенишу? Па они су их створили, они су им помогли да дођу на власт, како би они сад били против њих,“ истиче Каран.

Додаје да је Запад устоличио Туђманову проусташку власт из страха да је остатак југословенског миљеа у Хрватској у вези са руским обавјештајним службама.

Има ли и наше кривице?

Морамо да будемо свјесни да је усташтво идеологија већег дијела хрватског друштва, те да се они нису ослободили тога, упозорава историчар и академик Василије Крестић.

У изјави за РТ Балкан каже и да нисмо ми надлежни да Хрвате упозоравамо да нешто није лијепо, већ је наше да тога будемо свјесни, а да наше друштво обавијестимо до краја.

„Не треба да се надамо да ћемо благим оцјенама према њиховим шовинистичким наступима да их умилостивимо. Ми морамо дефинитивно да се обрачунамо са тим, не мислим физички и ратнички, већ да знамо на чему смо и да знамо да немамо могућности да утичемо на њих да измјене своју филозофију и идеологију,“ каже Крестић.

Проблеми су у нама, а не само у њима, напомиње Крестић и као примјер наводи да је српска скупштина три пута избјегла да прогласи Дан жртава геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ.

„Бјежимо од чињеница. Музеј жртава геноцида ненаучно фалсификујући доказе смањује број жртава. Стално излазимо у сусрет и кумујемо тој великохрватској шовинистичкој и усташкој политици,“ каже Крестић.

Проћи ће још стотину година, а Хрвати се неће ослободити усташтва, сматра Крестић, који је аутор књиге „Геноцидом до Велике Хрватске“.

„Не треба имати илузија да било какви наши уступци њима могу да их оплемене и промијене да нас не мрзе. Наша политика је и у прошлости и данас била спремна на попуштање, мирење и тражење заједништва, а они то неће. Морамо тога да будемо свјесни, не можемо увијек да се жртвујемо ради неке будућности које нема и коју Хрвати не желе,“ закључује Крестић.

 

Imotski je srce Hrvatske ovih dana Neka pati kome smeta! pic.twitter.com/GuZT7V867n

— Raleblue (@raleblue) August 8, 2024

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана