Ескобар: Србија није најтежа тема западног Балкана, титулу носи БиХ

Танјуг
Foto: принтскрин

ЗАГРЕБ - Рат у Украјини не може се прелити на Босну и Херцеговину, а Хрватска је примјер паметне енергетске политике, рекао је посланик америчке владе за западни Балкан Габријел Ескобар.

Ескобар је на Америчко-хрватском форуму рекао како "не мисли да се" украјинска криза може пренијети на хрватски комшилук, јер је она довела до враћања европског фокуса на рјешавање криза у својој околини.

Рат у Украјини довео је и до тога да државе кандидаткиње за чланство у Европској унији "проактивно исказују солидарност" са западним вриједностима, рекао је Ескобар, наводећи чињеницу да је Србија на Генералној скупштини Уједињених нација почетком марта осудила руску инвазију, што је "сеизмичка промјена".

Ескобар је казао како Србија ипак није најтежа тема о којој прича са представницима других земаља комшилука, јер ту "титулу" односи БиХ.

Ескобар сматра како Босна и Херцеговина, за коју у јавним наступима понавља да нема етнички, него проблем корупције, представља највећи изазов на западном Балкану те да је ријеч о земљи гдје су "обећања Запада била најмање испуњена".

Није хтио директно рећи да ли је оптимиста да ће се ове године у тој земљи, у којој се одуговлаче преговори о изборној реформи, одржати избори, изразивши наду да ће се то ипак догодити.

Ескобар кључним сматра успоставу функционалне власти у БиХ која ће се борити с корупцијом, привлачити инвестиције и стварати услове за младе, но нагласио је да је БиХ суверена држава и да политичка воља мора стићи изнутра.

"Ми их морамо охрабрити, ачи њихова је одговорност да пронађу рјешења", рекао је о политичким челницима у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана