Ерјавец: Словенија има историјско право на море

Танјуг
Ерјавец: Словенија има историјско право на море

Љубљана - Поводом спора Словеније и Хрватске у Хагу, словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец је изјавио да Словенија има историјско право на излаз на море.

У наставку рјешавања граничног спора Словеније и Хрватске пред Арбитражним судом у Хагу, словеначки шеф дипломатије Карл Ерјавец, који ће се сутра обратити судијама, поручио је да Словенија има историјско право на излаз на море.

Иначе, након наступа хрватског адвокатског тима, данас су наступали адвокати Словеније.

Ерјавец тврди да је оптимиста по питању арбитраже која би, по њему, морала да потврди "витални интерес Словеније за излаз на отворено море".

Подсјетио је да је мандат арбитраже да на основу међународног права, правде и добросусједских односа утврди гдје је граница на мору, као и одговарајуће морске појасеве Хрватске и Словеније и додао да коначну пресуду не треба очекивати прије друге половине 2015. године.

Члан катедре за међународно јавно право на сплитском правном факултету Даворин Рудолф је рекао да су хрватски преговарачи попустили словеначким притисцима у начину рјешавања спора у замјену за деблокаду хрватског уласка у ЕУ.

"Притисак Словеније је био, благо речено, некоректан. Хрватска ће на овај начин изгубити дио који јој неоспорно припада, а што је око 12 наутичких миља од копна. Захтјев за непосредан додир са отвореним морем је потпуно непотребан и у служби је неугашених националистичких страсти из деведесетих, јер Словенији свакако припада право на безбједан пролазак бродова", рекао је Даворин Рудолф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана