Ердоган у Загребу: Никада нећемо затворити врата избеглицама

Танјуг
Ердоган у Загребу: Никада нећемо затворити врата избеглицама

Загреб - Турски предсjедник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас у Загребу да Запад треба да покаже хуманост и пружи "другачију врсту" помоћи Турској, која никада неће затворити врата избjеглицама из Сирије, преноси Хина.

"Турска никада није, нити ће затворити врата људима који бјеже пред бомбама", изјавио је Ердоган на заједничкој конференцији за новинаре са хрватском предсједницом Колиндом Грабар-Китаровић.


Он је додао је да Запад мора другачије да реагује и Турској пружи "другачцију врсту помоћи", али није прецизирао на што конкретно мисли.

Влада у Анкари раније је истицала да је укидање виза за турске држављане кључно за успјех договора ЕУ-Турска о заустављања илегалне имиграције у Европу.

Грабар-Китаровић је дала снажну подршку приближавању Турске ЕУ, укључујући и либерализацију визног режима.

"Низ је подручја како Хрватска може помоћи Турској у процесу еуроинтеграција. Прије свега политичком подршком у Бриселу, снажном подршком за интегрирање Турске у ЕУ, за укидање виза за које се надам да ће се догодити ускоро", рекла је хрватска предсједница.

Двоје предсједника подржало је укључивање држава југоисточне Европе у ЕУ и НАТО, посебно БиХ гдје је, рекла је Грабар-Китаровић, Турска увијек играла конструктивну улогу.

Сложили су се око јачања трилатералне сарадње са Сарајевом, која би помогла "политичкој еманципацији" те земље, надоградњи Дејтонског споразума и пуном активирању Акцијског плана за чланство у НАТО, пренијела је Хина.

Сарадња би се односила и на проблем миграција, контролу мигрантских таласа и размјену информација у борби против тероризма и екстремизма.

"Турска, Хрватска и БиХ могу створити учинковит трилатерални механизам на највишем новоу", рекао је Ердоган.

Јачање турских инвестиција у Хрватску, извоз хрватске говедине у Турску, заједнички пројекти у енергетици, гасовди, луке и туризам, главна су подручја за снажнију привредну сарадњу Турске и Хрватске, коју је Ердоган назвао "пријатељском земљим и савезницом".

О томе ће турска делегација, у којој су директори 60 компанија, сутра разговарати с хрватским колегама на привредном форуму.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана