Ердоган: Турска има историјску одговорност према Балкану

Танјуг
Ердоган: Турска има историјску одговорност према Балкану

ЦЕТИЊЕ - Турски предсједник Реџеп Тајиип Ердоган изјавио је данас током посјете Црној Гори да Турска има историјску одговорност и обавезу према земљама региона.

На питање новинара на Цетињу у вези с јучерашњом посјетом Босни и Херцеговини и изјавом члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о томе да више вјерује Ердогану него западу, турски предсједник је казао како посјете БиХ и Црној Гори показују одговорност Турске према региону, преноси Анадолија.

"Ми имамо историјску одговорност и обавезу овдје. Зато настављамо посјете балканским земљама и зато ћемо их и даље наставити. Јуче сам био у БиХ и разговарао са нашим пријатељима тамо. Њихово заједништво је за нас веома важно. Вјерујем да Босна и Херцеговина у јединству и заједништву може превазићи своје проблеме", нагласио је Ердоган.

Ердоган је истакао да је на данашњем састанку са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем потврђена воља за наставком јачања сарадње Турске и Црне Горе, које имају озбиљан потенцијал за развој економске сарадње и обима трговинске размене.

Кривокапић: Развијати економску сарадњу

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић и турски предсједник Реџеп Ердоган сагласили су се данас на састанку у Подгорици да треба радити на развоју економске сарадње двије земље.
Кривокапић је истакао да је жеља црногорске Владе да сарадња са Турском буде најинтензивнија и најуспјешнија у области економије.

"С обзиром да је читав простор западног Балкана оптерећен прошлошћу, најбољи одговор ове владе је суочавање са економским и животним проблемима“, рекао је Кривокапић.

Кривокапић је истакао да Турску види као партнера чије би компаније могле пронаћи економски интерес да уђу у планиране пројекте од стратешког интереса, те захвалио за помоћ коју та земља пружа Црној Гори у области здравства.

Он је нагласио значај Ердоганове прве посјете, на коју се дуго чекало, и истакао да је она најбољи доказ жеље за даљом афирмацијом и продубљивањем билатералних односа, који управо ове године пуне деценију и по пријатељске и партнерске, обновљене сарадње.

Из Кривокапићевог кабинета је саопштено да посебну нит у пријатељским везама двије државе чине мањине у Црној Гори и бројна дијаспора са ових простора која живи у Турској.

Ердоган је изразио наду да ће билатерални односи између двије земље бити настављени у духу пријатељства и похвалио труд Кривокапића да након избора сачува угрожени међувјерски склад на сјеверу Црне Горе, нарочито у Пљевљима.

Турски предсједник је захвалио Црној Гори на поузданом партнерском односу који показује као чланица Алијансе.

"Надам се да ћемо успјети да у наредном периоду ревитализујемо наше односе, посебно на економском плану. Ове године ће бити одржан економски састанак што ће, надам се, још више утицати на наше односе. Чини ми велику част и задовољство што велики број турских инвеститора исказује заинтересованост за Црну Гору", рекао је Ердоган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана